Свечано отворен интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт плус”

На Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву 30. маја свечано је отворен интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт плус” наступом камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Kосорића.

Интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт плус”  традиционално окупља еминентне умјетнике, извођаче и педагоге из региона и свијета.

Овогодишњи фестивал, који има 300 такмичарских пријава, а директних учесника у фестивалу заједно са члановима жирија и гостима 400, одржава се до 2. јуна у Источном Сарајеву у организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике “Нови звук”.

Учесници су такмичари, гости и чланови жирија из Италије, Њемачке, Пољске, Литваније, Русије, Мађарске, Хрватске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ, а такмичиће се у шест дисциплина – хармоника соло, клавир соло, клавирски дуо, клавирски практикум, камерна музика и оркестри хармоника.

У оквиру фестивала одржава се и 5. Међународно такмичење пијаниста.

Мајсторски курс из хармонике одржаће професор Kлаудијуш Баран из Пољске, а из клавира Срђан Чалдаровић из Хрватске, док ће у оквиру фестивала бити одржана четири концерта.

Другог дана фестивала, 31. маја, концерт ће одржати руски пијаниста Андреј Гуњин, а у четвртак, 1. јуна, италијански акордеониста Самуел Телариј. Оба концерта биће одржана на трећем спрату Електротехничког факултета, сала Музичке академије.

 Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.