Svečano otvoren internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus”

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu 30. maja svečano je otvoren internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus” nastupom kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus” tradicionalno okuplja eminentne umjetnike, izvođače i pedagoge iz regiona i svijeta.

Ovogodišnji festival, koji ima 300 takmičarskih prijava, a direktnih učesnika u festivalu zajedno sa članovima žirija i gostima 400, održava se do 2. juna u Istočnom Sarajevu u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Učesnici su takmičari, gosti i članovi žirija iz Italije, Njemačke, Poljske, Litvanije, Rusije, Mađarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH, a takmičiće se u šest disciplina – harmonika solo, klavir solo, klavirski duo, klavirski praktikum, kamerna muzika i orkestri harmonika.

U okviru festivala održava se i 5. Međunarodno takmičenje pijanista.

Majstorski kurs iz harmonike održaće profesor Klaudijuš Baran iz Poljske, a iz klavira Srđan Čaldarović iz Hrvatske, dok će u okviru festivala biti održana četiri koncerta.

Drugog dana festivala, 31. maja, koncert će održati ruski pijanista Andrej Gunjin, a u četvrtak, 1. juna, italijanski akordeonista Samuel Telarij. Oba koncerta biće održana na trećem spratu Elektrotehničkog fakulteta, sala Muzičke akademije.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.