Састанак представника Правног факултета УИС-а са представницима Уралског федералног универзитета

У оквиру посјете нашем универзитету, Правни факултет су 23. маја посјетили представници Уралског федералног универзитета са сједиштем у Јекатеринбургу, Руска Федерација. У делегацији су били професор Алексеј Константинович Кљујев, директор Факултета државне управе и предузетништва и уредник часописа „Универзитетско управљање: пракса и анализа“, и професор Ана Багирова, замјеник директора за истраживање и иновације Департмана за социологију и јавну управу. Делегацију нашег универзитета и факултета чинили су доц. др Марко Гутаљ, проректор за међународну сарадњу, проф. др Горан Марковић, декан Правног факултета, доц. др Сања Голијанин, продекан за наставу, доц. др Сања Крешталица, координатор за међународну сарадњу, и доц. др Ђорђе Мариловић, члан Управног одбора Универзитета.

У дужем разговору, представници двије институције међусобно су се упознали о активностима у области наставе, научно-истраживачког рада и међународне сарадње. Представници Правног факултета упознали су госте из Русије са активностима факултета у области наставе, студентске праксе и других облика ваннаставних активности, организовања научних скупова и учешћа у научно-истраживачким пројектима, те међународне сарадње.

Професор Кљујев је истакао да је Уралски федерални универзитет један од десет федералних универзитета у Руској Федерацији (од 650 јавних универзитета колико их има у овој земљи), који у области правних наука посвећује посебну пажњу проучавању јавне управе. Универзитет издаје 23 научна часописа, од којих је знатан број рангиран на престижним међународним листама, као што су SSCI и СЦОПУС, те да у сваком тренутку учествују у изради десет до дванаест научних пројеката. Осим тога, имају и два студијска програма на енглеском језику.

Са гостима из Русије договорена је сарадња у више области: 1) учешће на научним скуповима које организује наш факултет и Уралски федерални универзитет; 2) објављивање радова у научним часописима и зборницима радова; 3) размјена професора који ће држати предавања нашим и руским студентима; 4) размјена студената; 5) разматрање могућности оснивања заједничких студијских програма на мастеру или кратких студија; 6) учешће у заједничким научно-истраживачким пројектима.

На крају плодног и садржајног састанка, оцијењено је да постоје значајне могућности за сарадњу и да ће први облици сарадње бити реализовани током наредних неколико мјесеци.