Sastanak predstavnika Pravnog fakulteta UIS-a sa predstavnicima Uralskog federalnog univerziteta

U okviru posjete našem univerzitetu, Pravni fakultet su 23. maja posjetili predstavnici Uralskog federalnog univerziteta sa sjedištem u Jekaterinburgu, Ruska Federacija. U delegaciji su bili profesor Aleksej Konstantinovič Kljujev, direktor Fakulteta državne uprave i preduzetništva i urednik časopisa „Univerzitetsko upravljanje: praksa i analiza“, i profesor Ana Bagirova, zamjenik direktora za istraživanje i inovacije Departmana za sociologiju i javnu upravu. Delegaciju našeg univerziteta i fakulteta činili su doc. dr Marko Gutalj, prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta, doc. dr Sanja Golijanin, prodekan za nastavu, doc. dr Sanja Kreštalica, koordinator za međunarodnu saradnju, i doc. dr Đorđe Marilović, član Upravnog odbora Univerziteta.

U dužem razgovoru, predstavnici dvije institucije međusobno su se upoznali o aktivnostima u oblasti nastave, naučno-istraživačkog rada i međunarodne saradnje. Predstavnici Pravnog fakulteta upoznali su goste iz Rusije sa aktivnostima fakulteta u oblasti nastave, studentske prakse i drugih oblika vannastavnih aktivnosti, organizovanja naučnih skupova i učešća u naučno-istraživačkim projektima, te međunarodne saradnje.

Profesor Kljujev je istakao da je Uralski federalni univerzitet jedan od deset federalnih univerziteta u Ruskoj Federaciji (od 650 javnih univerziteta koliko ih ima u ovoj zemlji), koji u oblasti pravnih nauka posvećuje posebnu pažnju proučavanju javne uprave. Univerzitet izdaje 23 naučna časopisa, od kojih je znatan broj rangiran na prestižnim međunarodnim listama, kao što su SSCI i SCOPUS, te da u svakom trenutku učestvuju u izradi deset do dvanaest naučnih projekata. Osim toga, imaju i dva studijska programa na engleskom jeziku.

Sa gostima iz Rusije dogovorena je saradnja u više oblasti: 1) učešće na naučnim skupovima koje organizuje naš fakultet i Uralski federalni univerzitet; 2) objavljivanje radova u naučnim časopisima i zbornicima radova; 3) razmjena profesora koji će držati predavanja našim i ruskim studentima; 4) razmjena studenata; 5) razmatranje mogućnosti osnivanja zajedničkih studijskih programa na masteru ili kratkih studija; 6) učešće u zajedničkim naučno-istraživačkim projektima.

Na kraju plodnog i sadržajnog sastanka, ocijenjeno je da postoje značajne mogućnosti za saradnju i da će prvi oblici saradnje biti realizovani tokom narednih nekoliko mjeseci.