Студенткиње Правног факултета оствариле запажен резултат на такмичењу у Нишу

Студенткиње треће и четврте године Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Марија Божић, Марија Ђорђевић, Марија Трипић, Кристина Живановић, Христина Станчић, Лада Кариклић и Милица Радоња, учествовале су на такмичењу у симулацији кривичног поступка, које је организовао Правни факултет у Нишу, у периоду од 7. до 9. априла.

Осим тима Правног факултета УИС-а, на такмичењу су учествовали и студенти правних факултета из Ниша, Београда и Сарајева, као и приправници из правосудних институција у Београду и Нишу.

Симулирано је суђење у кривичном поступку, пред првостепеним судом, при чему се такмичење одвијало у рундама, а такмичари су иступали пред трочланим вијећем, сачињеним од по једног представника судијске функције, једног представника тужилачке функције и једног адвоката.

Након сусрета са тимовима сачињеним од судијских приправника Првог основног суда у Београду, Правног факултета из Београда и тима сачињеног од судијских приправника Основног суда у Нишу, студенткиње Правног факултета УИС-а су освојиле титулу тима у успону.

Без обзира на то што први пут учествују на оваквом виду такмичења из области кривичног права, остварени су запажени резултати и тим Правног факултета УИС-а се вратио са пехаром, сертификатима и богатим искуством, а студент Христина Станчић добила је награду за улогу најбољег свједока.

Током трајања такмичења студенти су имали прилику да се упознају и да стекну практично искуство у поступању у улогама јавног тужиоца, браниоца, свједока и вјештака, а богата знања, познавање релевантног законодавства Босне и Херцеговине, али и Републике Србије, сналажљивост и истрајност, само су неке од вјештина које су неопходне за успјешно бављење правном струком и управо те способности су студенткиње и показале на овом такмичењу.

 У Нишу је тим Правног факултета водила академски тренер – ментор, виши асистент Љубана Сладић, ма.

Честитамо студентима и ментору на постигнутом успјеху!