Studentkinje Pravnog fakulteta ostvarile zapažen rezultat na takmičenju u Nišu

Studentkinje treće i četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Marija Božić, Marija Đorđević, Marija Tripić, Kristina Živanović, Hristina Stančić, Lada Kariklić i Milica Radonja, učestvovale su na takmičenju u simulaciji krivičnog postupka, koje je organizovao Pravni fakultet u Nišu, u periodu od 7. do 9. aprila.

Osim tima Pravnog fakulteta UIS-a, na takmičenju su učestvovali i studenti pravnih fakulteta iz Niša, Beograda i Sarajeva, kao i pripravnici iz pravosudnih institucija u Beogradu i Nišu.

Simulirano je suđenje u krivičnom postupku, pred prvostepenim sudom, pri čemu se takmičenje odvijalo u rundama, a takmičari su istupali pred tročlanim vijećem, sačinjenim od po jednog predstavnika sudijske funkcije, jednog predstavnika tužilačke funkcije i jednog advokata.

Nakon susreta sa timovima sačinjenim od sudijskih pripravnika Prvog osnovnog suda u Beogradu, Pravnog fakulteta iz Beograda i tima sačinjenog od sudijskih pripravnika Osnovnog suda u Nišu, studentkinje Pravnog fakulteta UIS-a su osvojile titulu tima u usponu.

Bez obzira na to što prvi put učestvuju na ovakvom vidu takmičenja iz oblasti krivičnog prava, ostvareni su zapaženi rezultati i tim Pravnog fakulteta UIS-a se vratio sa peharom, sertifikatima i bogatim iskustvom, a student Hristina Stančić dobila je nagradu za ulogu najboljeg svjedoka.

Tokom trajanja takmičenja studenti su imali priliku da se upoznaju i da steknu praktično iskustvo u postupanju u ulogama javnog tužioca, branioca, svjedoka i vještaka, a bogata znanja, poznavanje relevantnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srbije, snalažljivost i istrajnost, samo su neke od vještina koje su neophodne za uspješno bavljenje pravnom strukom i upravo te sposobnosti su studentkinje i pokazale na ovom takmičenju.

U Nišu je tim Pravnog fakulteta vodila akademski trener – mentor, viši asistent Ljubana Sladić, ma.

Čestitamo studentima i mentoru na postignutom uspjehu!