Почело Такмичење за најбољу технолошку иновацију 2023.

Такмичење под називом Најбоља технолошка иновација, у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Иновационог центра Бања Лука, у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, почело је 23. марта 2023. године.

Конкурс ће бити отворен до 5. маја 2023. године, а овогодишњи наградни фонд је 38.000 КМ. Награде ће бити додијељене по сљедећем редослиједу:

  • Прво мјесто 10.000 КМ
  • Друго мјесто 8.000 КМ
  • Треће мјесто 7.000 КМ
  • Четврто мјесто 5.000 КМ
  • Пето мјесто 3.000 КМ
  • Шесто мјесто 2.000 КМ

Како је објављено на интернетској страници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, најбољи средњошколски и најбољи студентски тим добијају по 1.500 КМ. Финале такмичења је планирано за децембар, када ће шест најбољих финалиста одмјерити своје снаге.

Циљ Такмичења за најбољу технолошку иновацију, које се одржава по седамнаести пут, је подстицање иновативности и предузетништва, подршка иноваторству, помоћ у покретању послова, промоција иновација, те подстицај њихове комерцијализације. Такмичење промовише предузетнички начин размишљања и понашања тако што учесницима даје подршку – едукативну и финансијску.

Учешће на такмичењу, осим награда, свим такмичарима обезбјеђује бесплатну стручну помоћ у виду едукација кроз тренинге и консалтинг који се организују у Иновационом центру Бања Лука и бесплатну медијску подршку.

Партнери из Републике Српске су Иновациони центар Бања Лука, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, Привредна комора Републике Српске те два јавна универзитета у Бањој Луци и Источном Сарајеву.

Сви заинтересовани за учешће могу се пријавити на адресу: inovacija.org.