Počelo Takmičenje za najbolјu tehnološku inovaciju 2023.

Takmičenje pod nazivom Najbolјa tehnološka inovacija, u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banja Luka, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, počelo je 23. marta 2023. godine.

Konkurs će biti otvoren do 5. maja 2023. godine, a ovogodišnji nagradni fond je 38.000 KM. Nagrade će biti dodijelјene po slјedećem redoslijedu:

  • Prvo mjesto 10.000 KM
  • Drugo mjesto 8.000 KM
  • Treće mjesto 7.000 KM
  • Četvrto mjesto 5.000 KM
  • Peto mjesto 3.000 KM
  • Šesto mjesto 2.000 KM

Kako je objavlјeno na internetskoj stranici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, najbolјi srednjoškolski i najbolјi studentski tim dobijaju po 1.500 KM. Finale takmičenja je planirano za decembar, kada će šest najbolјih finalista odmjeriti svoje snage.

Cilј Takmičenja za najbolјu tehnološku inovaciju, koje se održava po sedamnaesti put, je podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promocija inovacija, te podsticaj njihove komercijalizacije. Takmičenje promoviše preduzetnički način razmišlјanja i ponašanja tako što učesnicima daje podršku – edukativnu i finansijsku.

Učešće na takmičenju, osim nagrada, svim takmičarima obezbjeđuje besplatnu stručnu pomoć u vidu edukacija kroz treninge i konsalting koji se organizuju u Inovacionom centru Banja Luka i besplatnu medijsku podršku.

Partneri iz Republike Srpske su Inovacioni centar Banja Luka, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora Republike Srpske te dva javna univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Svi zainteresovani za učešće mogu se prijaviti na adresu: inovacija.org.