Студенти и наставници Медицинског факултета обиљежили Свјетски дан оралног здравља

Поводом Свјетског дана оралног здравља, који се сваке године обиљежава 20. марта, студенти и наставници Медицинског факултета, одсјека Стоматологија, организовали су низ превентивних и едукативних активности.

Ове године посјетили су ОШ „Јован Дучић“ у Чајницу и ОШ “Вук Караџић“ у Новом Горажду и Поткозари, гдје је ученицима и наставницима указано на значај оралног здравља, важност оралне хигијене, правилно избалансиране исхране као и улогу контролних прегледа.

Свим ђацима од првог до петог раздреда демонстрирано је правилно одржавање оралне хигијене и показана је употреба додатних средстава (интердентални конац, интерденталне четкице, водице за испирање уста) која служе у ту сврху. Ученицима је одговорено на питања која су их интересовала а тичу се броја и врсте зуба, времена ницања зуба, начина лијечења као и како отклонити страх од стоматолошких интервенција.

Специјалиста дјечије и превентивне стоматологије проф. др Свјелана Јанковић истакла је да су здравље уста и зуба одраз општег здравственог стања сваког човјека.

„Дјеца су наше највеће благо које морамо чувати и обезбиједити им све како би имали безбрижно дјетињство а истовремено им развити свијест о сопственој одговорности за орално здравље. Због тога је веома важно од најранијег узраста изградити позитивне навике како би дјеца сачувала здравље својих зуба што је дуже могуће и тако сријечили настанак каријеса, али и других обољења везаних за усну дупљу. Познато је да микроорганизми који доводе до настанка каријеса и пародонтопатија узрокују и многа друга обољења као што су кардиоваскуларна, мождани удар, компликације у трудноћи итд. Зато треба инсистирати на превенцији јер је доказано да се настанак већине оралних обољења може успјешно спријечити. У овом случају, синтагма ‘jедан грам превенције бољи је од килограма лијека’ добија пуну потврду“, појаснила је професорица Јанковић.

Специјалиста болести зуба и ендодонције доц. др Бранкица Давидовић је, између осталог, ученицима и наставном особљу објаснила значај контролних прегледа и како су стоматолошки прегледи и у случајевима када за њих не постоји конкретан разлог, веома корисни у отклањању денталне анксиозности.

„Све је то један од битних предуслова за квалитетно орално здравље у будућности. Због тога је перманентну његу свих оралних ткива потребно спроводити цијели живот“, истакла је професорица Давидовић.

У сврху промоције значаја оралног здравља, свим ученицима су подијељни пригодни поклони за ову прилику – Курапрокс четкице и пасте за зубе.