Studenti i nastavnici Medicinskog fakulteta obilježili Svjetski dan oralnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 20. marta, studenti i nastavnici Medicinskog fakulteta, odsjeka Stomatologija, organizovali su niz preventivnih i edukativnih aktivnosti.

Ove godine posjetili su OŠ „Jovan Dučić“ u Čajnicu i OŠ “Vuk Karadžić“ u Novom Goraždu i Potkozari, gdje je učenicima i nastavnicima ukazano na značaj oralnog zdravlja, važnost oralne higijene, pravilno izbalansirane ishrane kao i ulogu kontrolnih pregleda.

Svim đacima od prvog do petog razdreda demonstrirano je pravilno održavanje oralne higijene i pokazana je upotreba dodatnih sredstava (interdentalni konac, interdentalne četkice, vodice za ispiranje usta) koja služe u tu svrhu. Učenicima je odgovoreno na pitanja koja su ih interesovala a tiču se broja i vrste zuba, vremena nicanja zuba, načina liječenja kao i kako otkloniti strah od stomatoloških intervencija.

Specijalista dječije i preventivne stomatologije prof. dr Svjelana Janković istakla je da su zdravlje usta i zuba odraz opšteg zdravstvenog stanja svakog čovjeka.

„Djeca su naše najveće blago koje moramo čuvati i obezbijediti im sve kako bi imali bezbrižno djetinjstvo a istovremeno im razviti svijest o sopstvenoj odgovornosti za oralno zdravlje. Zbog toga je veoma važno od najranijeg uzrasta izgraditi pozitivne navike kako bi djeca sačuvala zdravlje svojih zuba što je duže moguće i tako sriječili nastanak karijesa, ali i drugih oboljenja vezanih za usnu duplju. Poznato je da mikroorganizmi koji dovode do nastanka karijesa i parodontopatija uzrokuju i mnoga druga oboljenja kao što su kardiovaskularna, moždani udar, komplikacije u trudnoći itd. Zato treba insistirati na prevenciji jer je dokazano da se nastanak većine oralnih oboljenja može uspješno spriječiti. U ovom slučaju, sintagma ‘jedan gram prevencije bolji je od kilograma lijeka’ dobija punu potvrdu“, pojasnila je profesorica Janković.

Specijalista bolesti zuba i endodoncije doc. dr Brankica Davidović je, između ostalog, učenicima i nastavnom osoblju objasnila značaj kontrolnih pregleda i kako su stomatološki pregledi i u slučajevima kada za njih ne postoji konkretan razlog, veoma korisni u otklanjanju dentalne anksioznosti.

„Sve je to jedan od bitnih preduslova za kvalitetno oralno zdravlje u budućnosti. Zbog toga je permanentnu njegu svih oralnih tkiva potrebno sprovoditi cijeli život“, istakla je profesorica Davidović.

U svrhu promocije značaja oralnog zdravlja, svim učenicima su podijeljni prigodni pokloni za ovu priliku – Kuraproks četkice i paste za zube.