Потписан споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву са Универзитетом у Патри

На Универзитету у Патри, 31. јануара 2023. године, потписан је споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву са Универзитетом у Патри и посебан споразум о сарадњи Филозофског факултета Пале и Хуманистичко-друштвеног факултета Универзитета у Патри. Потписивање ових споразума обавили су ректори два универзитета, проф. др Милан Кулић и проф. др Христос Бурас, и декани два факултета, проф. др Драга Мастиловић и проф. др Василис Комис.

Споразум подразумијева сарадњу два универзитета у области Еразмус пројеката, учешћа у другим заједничким научним и наставним пројектима и проширење сарадње на остале факултете Универзитета.

Сарадња два факултета огледаће се у Еразмус размјени наставника, сарадника, студената и административног особља, заједничком организовању научних конференција и округлих столова, тако да ће Универзитет у Патри ове године бити суорганизатор Међународног научног скупа Наука и стварност (2023) на Филозофском факултету. Такође, споразум подразумијева сарадњу у области нових технологија и учења на даљину, размјене методичко-дидактичких искустава у оквиру наставничке и истраживчке дјелатности и посебну сарадњу са Центром за хеленске студије Филозофског факултета.

У оквиру посјете Универзитету у Патри, делегација Универзитета у Источном Сарајеву присуствовала је и свечаној прослави празника Света Три Јерарха, који је уједно и Дан грчке писмености и Дан Универзитета у Патри. На свечаној церемонији додијељен је и један почасни докторат, награде за најбоље научне радове, најбоље предаваче, најбоље пројектне тимове, најбоље студенте и признања еминентним гостима.