Potpisan sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa Univerzitetom u Patri

Na Univerzitetu u Patri, 31. januara 2023. godine, potpisan je sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa Univerzitetom u Patri i poseban sporazum o saradnji Filozofskog fakulteta Pale i Humanističko-društvenog fakulteta Univerziteta u Patri. Potpisivanje ovih sporazuma obavili su rektori dva univerziteta, prof. dr Milan Kulić i prof. dr Hristos Buras, i dekani dva fakulteta, prof. dr Draga Mastilović i prof. dr Vasilis Komis.

Sporazum podrazumijeva saradnju dva univerziteta u oblasti Erazmus projekata, učešća u drugim zajedničkim naučnim i nastavnim projektima i proširenje saradnje na ostale fakultete Univerziteta.

Saradnja dva fakulteta ogledaće se u Erazmus razmjeni nastavnika, saradnika, studenata i administrativnog osoblja, zajedničkom organizovanju naučnih konferencija i okruglih stolova, tako da će Univerzitet u Patri ove godine biti suorganizator Međunarodnog naučnog skupa Nauka i stvarnost (2023) na Filozofskom fakultetu. Takođe, sporazum podrazumijeva saradnju u oblasti novih tehnologija i učenja na daljinu, razmjene metodičko-didaktičkih iskustava u okviru nastavničke i istraživčke djelatnosti i posebnu saradnju sa Centrom za helenske studije Filozofskog fakulteta.

U okviru posjete Univerzitetu u Patri, delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovala je i svečanoj proslavi praznika Sveta Tri Jerarha, koji je ujedno i Dan grčke pismenosti i Dan Univerziteta u Patri. Na svečanoj ceremoniji dodijeljen je i jedan počasni doktorat, nagrade za najbolje naučne radove, najbolje predavače, najbolje projektne timove, najbolje studente i priznanja eminentnim gostima.