На Музичкој академији свечано отворена манифестација „Дани Војина Комадине“

Манифестација “Дани Војина Комадине” свечано је отворена 15. децембра извођењем дјела композитора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Концерт је одржан у концертној сали Музичке академије у присуству представника Универзитета, Града, студента, те других бројних угледних гостију.

Шеста по реду манифестација „Дани Војина Комадине“ организована је у част оснивача и првог декана Музичке академије, академика Војина Комадине и традиционално има умјетнички и научни сегмент.

Богати програм овогодишње манифестације, концертни и теоријски дио, који ће бити реализован до 17. децембра 2022. године у просторијама Музичке академије, представили су чланови Организационог одбора на конференцији за новинаре.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Маја Жужа изразила је посебну захвалност породици Комадина, професорима Миланки и Зорану, који од првог дана манифестације заједно са руководством Музичке академије учествују у креирању њеног комплетног садржаја и свесрдно је подржавају.

“Ми се из године у годину трудимо да манифестација напредује, да је обогатимо новим садржајима и да квалитативну љествицу помјерамо сваки пут навише. Све то не би било могуће без партнера и спонзора”, рекла је декан Жужа.

Она је захвалила колективу Музичке академије, професорима и студентима, Универзитету, као и Министарству просвјете и културе Републике Српске, Граду Источно Сарајево, те општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и бројним пријатељима манифестације који их годинама подржавају.

Продекан за умјетнички и научно истраживачки рад доц. ма Марко Стојановић истакао је да ће у петак у  оквиру манифестације, као новина, бити одржан концерт ученика средњих музичких школа из БиХ и региона, на којем ће бити изведена дјела домаћих композитора, а увече је предвиђен концерт професора и наставника Музичке академије.

У суботу, 17. децембра, манифестација ће бити затворена концертом камерног гудачког оркестра из Београда “Метаморфозис” и камерних ансамбала, који ће извести дјела Војина Комадине.

Он је додао да ће сви концерти бити одржани у сали Музичке академије са почетком у 19.00 часова, осим концерта ученика средњих музичких школа који ће се одржати у 16.00 часова.

Руководилац Катедре за теоријску наставу проф. мр Душан Ерак истакао је да ће у оквиру манифестације бити одржан и четврти научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву”.

Пленарно предавање о теми “Статус Војина Комадине у савременој лексикографској литератури” одржаће редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду Соња Маринковић.

“Ове године за научни скуп је пријављено 19 радова, односно 21 аутор, из Русије, Грчке, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ. Радови су подијељени у пет сесија. Прва је посвећена Војину Комадини и то су музиколошки, педагошки и теоријски аспекти, затим музикологија и етномузикологија, музичка теорија, музичка педагогија и музичка педагогија и извођаштво”, рекао је Ерак.

Он је изразио наду да ће сљедећих година бити још већи одзив аутора из више земаља региона и иностранства, те истакао да је први пут од оснивања научног скупа организована и студентска сесија на којој ће студенти имати могућност да изложе сопствене радове.

Такође, планирана је и промоција зборника радова са трећег научног скупа “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву” и публикације “Босанска свита за клавир” аутора Валентине Дутине.

Редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду Соња Маринковић захвалила је организаторима на позиву да учествује на овогодишњем скупу, што за њу као музиколога представља посебену част, јер осјећа изузетно поштовање према лику и дјелу Војина Комадине.

“Чини ми се да никад не чинимо довољно да се одужимо таквим људима. Немамо институције које би специфично бринуле о композиторском стваралаштву. У недостатку таквих институција које су у Европи уобичајене, морамо свим својим снагама да чувамо оно што су вредности ове традиције, а те вредности су изузетне и да би сви спознали колико су изузетне потребни су овакви напори”, истакла је Маринковићева.