Na Muzičkoj akademiji svečano otvorena manifestacija „Dani Vojina Komadine“

Manifestacija “Dani Vojina Komadine” svečano je otvorena 15. decembra izvođenjem djela kompozitora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Koncert je održan u koncertnoj sali Muzičke akademije u prisustvu predstavnika Univerziteta, Grada, studenta, te drugih brojnih uglednih gostiju.

Šesta po redu manifestacija „Dani Vojina Komadine“ organizovana je u čast osnivača i prvog dekana Muzičke akademije, akademika Vojina Komadine i tradicionalno ima umjetnički i naučni segment.

Bogati program ovogodišnje manifestacije, koncertni i teorijski dio, koji će biti realizovan do 17. decembra 2022. godine u prostorijama Muzičke akademije, predstavili su članovi Organizacionog odbora na konferenciji za novinare.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Maja Žuža izrazila je posebnu zahvalnost porodici Komadina, profesorima Milanki i Zoranu, koji od prvog dana manifestacije zajedno sa rukovodstvom Muzičke akademije učestvuju u kreiranju njenog kompletnog sadržaja i svesrdno je podržavaju.

“Mi se iz godine u godinu trudimo da manifestacija napreduje, da je obogatimo novim sadržajima i da kvalitativnu ljestvicu pomjeramo svaki put naviše. Sve to ne bi bilo moguće bez partnera i sponzora”, rekla je dekan Žuža.

Ona je zahvalila kolektivu Muzičke akademije, profesorima i studentima, Univerzitetu, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradu Istočno Sarajevo, te opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i brojnim prijateljima manifestacije koji ih godinama podržavaju.

Prodekan za umjetnički i naučno istraživački rad doc. ma Marko Stojanović istakao je da će u petak u  okviru manifestacije, kao novina, biti održan koncert učenika srednjih muzičkih škola iz BiH i regiona, na kojem će biti izvedena djela domaćih kompozitora, a uveče je predviđen koncert profesora i nastavnika Muzičke akademije.

U subotu, 17. decembra, manifestacija će biti zatvorena koncertom kamernog gudačkog orkestra iz Beograda “Metamorfozis” i kamernih ansambala, koji će izvesti djela Vojina Komadine.

On je dodao da će svi koncerti biti održani u sali Muzičke akademije sa početkom u 19.00 časova, osim koncerta učenika srednjih muzičkih škola koji će se održati u 16.00 časova.

Rukovodilac Katedre za teorijsku nastavu prof. mr Dušan Erak istakao je da će u okviru manifestacije biti održan i četvrti naučni skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”.

Plenarno predavanje o temi “Status Vojina Komadine u savremenoj leksikografskoj literaturi” održaće redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Sonja Marinković.

“Ove godine za naučni skup je prijavljeno 19 radova, odnosno 21 autor, iz Rusije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. Radovi su podijeljeni u pet sesija. Prva je posvećena Vojinu Komadini i to su muzikološki, pedagoški i teorijski aspekti, zatim muzikologija i etnomuzikologija, muzička teorija, muzička pedagogija i muzička pedagogija i izvođaštvo”, rekao je Erak.

On je izrazio nadu da će sljedećih godina biti još veći odziv autora iz više zemalja regiona i inostranstva, te istakao da je prvi put od osnivanja naučnog skupa organizovana i studentska sesija na kojoj će studenti imati mogućnost da izlože sopstvene radove.

Takođe, planirana je i promocija zbornika radova sa trećeg naučnog skupa “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu” i publikacije “Bosanska svita za klavir” autora Valentine Dutine.

Redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Sonja Marinković zahvalila je organizatorima na pozivu da učestvuje na ovogodišnjem skupu, što za nju kao muzikologa predstavlja posebenu čast, jer osjeća izuzetno poštovanje prema liku i djelu Vojina Komadine.

“Čini mi se da nikad ne činimo dovoljno da se odužimo takvim ljudima. Nemamo institucije koje bi specifično brinule o kompozitorskom stvaralaštvu. U nedostatku takvih institucija koje su u Evropi uobičajene, moramo svim svojim snagama da čuvamo ono što su vrednosti ove tradicije, a te vrednosti su izuzetne i da bi svi spoznali koliko su izuzetne potrebni su ovakvi napori”, istakla je Marinkovićeva.