На Филозофском факултету одржан Међународни образовни форум „Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе“

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Њ.Е. Игор Калабухов данас је на Филозофском факултету отворио Међународни образовни форум “Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе” који су организовали Универзитет у Источном Сарајеву и Државни универзитет “Лобачевски” у Нижњем Новгороду из Руске Федерације.

Амбасадор Калабухов је истакао да је организовање Форума још један заједнички корак у развоју односа и доказ да постоје везе између установа и младих људи из Републике Српске и Русије у сфери образовања, што сматра нарочито важним.

Он је изразио задовољство што је руски језик све више присутан на универзитетима у Српској, напомињући да, историјски гледано, руски језик није језик колонијализма и ропства него језик пријатељства и наука.

Током трајања Форума, Њ.Е. амбасадор Калабухов уручио је одликовање проректору за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Марку Гутаљу за допринос развоју сарадње Универзитета са институцијама образовања, науке и културе Русије.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић рекао је да је тема Форума изазови у високом образовању и науци на евроазијском простору, као и положај руског језика као базе за интернационализацију у образовању, науци и култури.

С обзиром да Филозофски факултет на Палама има Центар за руске студије, декан Мастиловић је рекао да Форум предствља прилику да се на научној основи разговара о заједничким правцима у области образовања, али и могућностима размјене студената са Универзитетом у Нижњем Новгороду.

Замјеник проректора за међународне дјелатности научно-истрачивачког Државног универзитета “Лобачевски” из Нижњег Новгорода проф. Константин Кимаев мрекао је да се у Источном Сарајеву одржава завршни дио научног скупа који је почео 3. октобра у Казахстану, те се наставио у Београду и Новом Саду.

Он је подсјетио да Нижњеновгородска област више година сарађује са Републиком Српском, а да данашњи скуп само продубљују ту заједничку сарадњу.

Потписан Споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и Државног универзитета “Лобачевски” из Нижњег Новгорода

У склопу одржавања Међународног образовног форума “Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе”, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић и замјеник проректора за међународне дјелатности научноистраживачког Државног универзитета “Лобачевски” из Нижњег Новгорода проф. Константин Кимајев потписали су споразум о сарадњи.

Споразум подразумијева размјену асистената, професора, студената, као и учествовање у љетним школама и праксама.

Ректор Кулић је истакао да је потписивањем овог споразума пријатељство српског и руског народа још једном потврђено, напомињући да је ово 12. споразум о сарадњи са Универзитетима у Руској Федерацији.

Према ријечима ректора Кулића, на Државном универзитету у Нижњем Новгороду изучавају се српски језик, историја и култура, док се на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву изучавају руски језик, руска култура и историја, што је потврда добрих пријатељских, братских односа између ова два народа.