Na Filozofskom fakultetu održan Međunarodni obrazovni forum „Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture“

Ambasador Ruske Federacije u BiH Nj.E. Igor Kalabuhov danas je na Filozofskom fakultetu otvorio Međunarodni obrazovni forum “Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture” koji su organizovali Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Državni univerzitet “Lobačevski” u Nižnjem Novgorodu iz Ruske Federacije.

Ambasador Kalabuhov je istakao da je organizovanje Foruma još jedan zajednički korak u razvoju odnosa i dokaz da postoje veze između ustanova i mladih ljudi iz Republike Srpske i Rusije u sferi obrazovanja, što smatra naročito važnim.

On je izrazio zadovoljstvo što je ruski jezik sve više prisutan na univerzitetima u Srpskoj, napominjući da, istorijski gledano, ruski jezik nije jezik kolonijalizma i ropstva nego jezik prijateljstva i nauka.

Tokom trajanja Foruma, Nj.E. ambasador Kalabuhov uručio je odlikovanje prorektoru za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Marku Gutalju za doprinos razvoju saradnje Univerziteta sa institucijama obrazovanja, nauke i kulture Rusije.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastilović rekao je da je tema Foruma izazovi u visokom obrazovanju i nauci na evroazijskom prostoru, kao i položaj ruskog jezika kao baze za internacionalizaciju u obrazovanju, nauci i kulturi.

S obzirom da Filozofski fakultet na Palama ima Centar za ruske studije, dekan Mastilović je rekao da Forum predstvlja priliku da se na naučnoj osnovi razgovara o zajedničkim pravcima u oblasti obrazovanja, ali i mogućnostima razmjene studenata sa Univerzitetom u Nižnjem Novgorodu.

Zamjenik prorektora za međunarodne djelatnosti naučno-istračivačkog Državnog univerziteta “Lobačevski” iz Nižnjeg Novgoroda prof. Konstantin Kimaev mrekao je da se u Istočnom Sarajevu održava završni dio naučnog skupa koji je počeo 3. oktobra u Kazahstanu, te se nastavio u Beogradu i Novom Sadu.

On je podsjetio da Nižnjenovgorodska oblast više godina sarađuje sa Republikom Srpskom, a da današnji skup samo produbljuju tu zajedničku saradnju.

Potpisan Sporazum o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog univerziteta “Lobačevski” iz Nižnjeg Novgoroda

U sklopu održavanja Međunarodnog obrazovnog foruma “Ruski jezik i evroazijski vektor u razvoju obrazovanja, nauke i kulture”, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić i zamjenik prorektora za međunarodne djelatnosti naučnoistraživačkog Državnog univerziteta “Lobačevski” iz Nižnjeg Novgoroda prof. Konstantin Kimajev potpisali su sporazum o saradnji.

Sporazum podrazumijeva razmjenu asistenata, profesora, studenata, kao i učestvovanje u ljetnim školama i praksama.

Rektor Kulić je istakao da je potpisivanjem ovog sporazuma prijateljstvo srpskog i ruskog naroda još jednom potvrđeno, napominjući da je ovo 12. sporazum o saradnji sa Univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

Prema riječima rektora Kulića, na Državnom univerzitetu u Nižnjem Novgorodu izučavaju se srpski jezik, istorija i kultura, dok se na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu izučavaju ruski jezik, ruska kultura i istorija, što je potvrda dobrih prijateljskih, bratskih odnosa između ova dva naroda.