Oбиљежeни крсна слава и Дан Правног факултета

Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву је 31. октобра обиљежио крсну славу Светог Петра Цетињског и Дан Факултета и том приликом је промовисано шест магистара и мастера права и 42 дипломирана правника.

Крсна слава и Дан Факултета били су прилика да Правни факултет сумира резултате у претходних годину дана и да пошаље поруку о томе како треба мијењати начин рада, извођења наставе и испита, те промијенити приступ студентима, будући да факултети не могу бити само образовне установе већ морају имати и васпитну функцију. То посебно важи за Правни факултет, који мора да усади својим студентима вриједности правде и правичности, као и да их учи да буду истински интелектуалци, са развијеном критичком свијешћу и настојањима да учествују у обликовању правног система и јавног мњења у складу са самостално обликованим схватањима.

Свечаностима су присуствовали кум крсне славе предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и предсједник Удружења правника Републике Српске академик Рајко Кузмановић, као и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић који су указали у својим говорима да је Правни факултет један од стубова Универзитета у Источном Сарајеву, али и правничког образовања и правне науке у Републици Српској и шире, посебно ако се узме у обзир врло развијен научно-истраживачки рад. Истакли су и значај који Факултет има за развој источног дијела Републике, али и на чињеницу да наши дипломирани правници заузимају истакнута радна мјеста и јавне функције, што је један од доказа вриједности дипломе нашег факултета.

Декан Правног факултета проф. др Горан Марковић је указао на активности које је Факултет организовао током протекле године, стављајући посебан акценат на међународни научни скуп који ће бити организован у новембру, за који је учешће пријавило 175 аутора из 19 држава.

На свечаној академији су промовисани и најбољи студенти. Студент генерације и добитник Награде „Богдан Лоза“ је дипломирана студенткиња Јована Марковић, са просјечном оцјеном 9,74 током студија, којој су новчану награду уручили градоначелник Источног Сарајева г. Љубиша Ћосић и начелник Општине Пале г. Бошко Југовић. Најбољи студент друге године је Ања Каравлах, са просјечном оцјеном 10. Најбољи студент треће године је Николина Планић, са просјечном оцјеном 9,50, док је Михаило Крсмановић најбољи студент четврте године, са просјечном оцјеном 9,25.

Крсну славу и Дан Правног факултета честитали су члан Предсједништва г. Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара г. Зоран Тегелтија, предсједник Народне скупштине г. Недељко Чубриловић, Омбудсман за дјецу Републике Српске гђа Гордана Рајић, предсједница Нотарске коморе Републике Српске мр Слада Ивелић, градоначелник Бијељине г. Љубиша Петровић, начелник Општине Рогатица г. Милорад Јагодић, начелник Општине Калиновик г. Радомир Сладоје, декан Правног факултета у Нишу проф. др Небојша Раичевић, деканица Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици проф. др Слободанка Перић, деканица Правног факултета Свеучилишта у Мостару проф. др Сњежана Пехар, декан Економског факултета у Брчком проф. др Лазар Радовановић и декан Факултета за производњу и менаџмент у Требињу проф. др Обрад Спаић.

Крсну славу честитали су и бивши професори Правног факултета: проф. др Миленко Крећа, проф. др Љубомирка Кркљуш, проф. др Милан Шкулић, проф. др Слободан Панов и проф. др Зоран Чворовић.

Свечаностима на Правном факултету присуствовали су и проректор за науку Универзитета проф. др Јелена Крунић, министар савјетник у Амбасади Републике Србије у Босни и Херцеговини гђа Наташа Ђорђевић, савјетник члана Предсједништва г. Милорада Додика г. Бошко Томић, сенатор Републике Српске проф. др Милан Томић, градоначелник Источног Сарајева г. Љубиша Ћосић, начелник Општине Пале г. Бошко Томић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта мр Синиша Милић, као и представници других општина, правосудних институција, факултета из земље и окружења.