Obilježeni krsna slava i Dan Pravnog fakulteta

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je 31. oktobra obilježio krsnu slavu Svetog Petra Cetinjskog i Dan Fakulteta i tom prilikom je promovisano šest magistara i mastera prava i 42 diplomirana pravnika.

Krsna slava i Dan Fakulteta bili su prilika da Pravni fakultet sumira rezultate u prethodnih godinu dana i da pošalje poruku o tome kako treba mijenjati način rada, izvođenja nastave i ispita, te promijeniti pristup studentima, budući da fakulteti ne mogu biti samo obrazovne ustanove već moraju imati i vaspitnu funkciju. To posebno važi za Pravni fakultet, koji mora da usadi svojim studentima vrijednosti pravde i pravičnosti, kao i da ih uči da budu istinski intelektualci, sa razvijenom kritičkom sviješću i nastojanjima da učestvuju u oblikovanju pravnog sistema i javnog mnjenja u skladu sa samostalno oblikovanim shvatanjima.

Svečanostima su prisustvovali kum krsne slave predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović, kao i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić koji su ukazali u svojim govorima da je Pravni fakultet jedan od stubova Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i pravničkog obrazovanja i pravne nauke u Republici Srpskoj i šire, posebno ako se uzme u obzir vrlo razvijen naučno-istraživački rad. Istakli su i značaj koji Fakultet ima za razvoj istočnog dijela Republike, ali i na činjenicu da naši diplomirani pravnici zauzimaju istaknuta radna mjesta i javne funkcije, što je jedan od dokaza vrijednosti diplome našeg fakulteta.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković je ukazao na aktivnosti koje je Fakultet organizovao tokom protekle godine, stavljajući poseban akcenat na međunarodni naučni skup koji će biti organizovan u novembru, za koji je učešće prijavilo 175 autora iz 19 država.

Na svečanoj akademiji su promovisani i najbolji studenti. Student generacije i dobitnik Nagrade „Bogdan Loza“ je diplomirana studentkinja Jovana Marković, sa prosječnom ocjenom 9,74 tokom studija, kojoj su novčanu nagradu uručili gradonačelnik Istočnog Sarajeva g. Ljubiša Ćosić i načelnik Opštine Pale g. Boško Jugović. Najbolji student druge godine je Anja Karavlah, sa prosječnom ocjenom 10. Najbolji student treće godine je Nikolina Planić, sa prosječnom ocjenom 9,50, dok je Mihailo Krsmanović najbolji student četvrte godine, sa prosječnom ocjenom 9,25.

Krsnu slavu i Dan Pravnog fakulteta čestitali su član Predsjedništva g. Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara g. Zoran Tegeltija, predsjednik Narodne skupštine g. Nedeljko Čubrilović, Ombudsman za djecu Republike Srpske gđa Gordana Rajić, predsjednica Notarske komore Republike Srpske mr Slada Ivelić, gradonačelnik Bijeljine g. Ljubiša Petrović, načelnik Opštine Rogatica g. Milorad Jagodić, načelnik Opštine Kalinovik g. Radomir Sladoje, dekan Pravnog fakulteta u Nišu prof. dr Nebojša Raičević, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Slobodanka Perić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr Snježana Pehar, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom prof. dr Lazar Radovanović i dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju prof. dr Obrad Spaić.

Krsnu slavu čestitali su i bivši profesori Pravnog fakulteta: prof. dr Milenko Kreća, prof. dr Ljubomirka Krkljuš, prof. dr Milan Škulić, prof. dr Slobodan Panov i prof. dr Zoran Čvorović.

Svečanostima na Pravnom fakultetu prisustvovali su i prorektor za nauku Univerziteta prof. dr Jelena Krunić, ministar savjetnik u Ambasadi Republike Srbije u Bosni i Hercegovini gđa Nataša Đorđević, savjetnik člana Predsjedništva g. Milorada Dodika g. Boško Tomić, senator Republike Srpske prof. dr Milan Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva g. Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Pale g. Boško Tomić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta mr Siniša Milić, kao i predstavnici drugih opština, pravosudnih institucija, fakulteta iz zemlje i okruženja.