IN MEMORIAM: Проф. др Радивоје Крсмановић (1945 – 2022)

Професор Радивоје Крсмановић нас је напустио 31. 10. 2022. године у 77. години живота. Професор Крсмановић је кроз своју вишедеценијску академску каријеру, као врсни интелектуалац, професор, колега дао изузетан допринос развоју Факултета физичког васпитања и спорта, те оставио трајан печат у развоју физичке културе.

Радивоје Крсмановић рођен је 1945. године у Фочи. Учитељску школу завршио је у Фочи 1965. године. Факултет за физичку културу завршио је у Сарајеву 1971. године. Постдипломске студије завршио у Загребу 1978. године и стекао научни степен магистра конезиолошких наука. Докторску дисертацију одбранио је у Сарајеву на Факултету за физичку културу 1985. године. За доцента изабран је 1985. године на предмет Основи психомоторике. У звање вандредног професора изабран је на Факултету за физичку културу у Сарајеву на предмет Основи психомоторике 1989. године.

Обављао је функцију декана Факултета физичке културе Српско Сарајево 1998. године. Исте године добио је звање редовног професора на Факултету физиче културе Универзитета у Српском Сарајеву.

Крсмановић је објавио преко 130 научних и стручних радова. Наступао је са радовима на три Југословенска конгреса физичке културе и 36 научних скупова, симпозијума у земљи и иностранству. Научни радови су експерименталног карактера. Аутор се бави проблемима функционалних способности кардиоваскуларног система, моторичким способностима и антропометријским карактеристикама, тражећи међусобну повезаност, утицај и повећање након тренажног рада. Објавио је уџбеник „Смучање“ на Факултету физичке културе у Новом Саду 1997. године. Написао је скрипта „Основи психомоторике“ на Факултету за физичку културу у Сарајеву 1987. године. Предао је књигу за штампање „Дијагностицирање моторичких и функционалних способности са држањем тијела“ издавачкој кући „Веселин Маслеша“ 1991. године у Сарајеву.

Активно се бавио рукометом. Био је тренер за физичку припрему смучара у Смучарском клубу Сарајево 1983. године. Учествовао је у организацији Европа купа Јахорине за младе смучаре. Био је члан организације четрнаестих Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године.

Факултет физичког васпитања и спорта је напустио велики стручњак, изузетна особа, велики пријатељ који је својим значајним резултатима задужио нове генерације да наставе са залагањем за добробит друштва.

Нека је лака земља његовој племенитој души!

Породици упућујемо искрено саучешће!

Факултет физичког васпитања и спорта Пале

Универзитет у Источном Сарајеву