IN MEMORIAM: Prof. dr Radivoje Krsmanović (1945 – 2022)

Profesor Radivoje Krsmanović nas je napustio 31. 10. 2022. godine u 77. godini života. Profesor Krsmanović je kroz svoju višedecenijsku akademsku karijeru, kao vrsni intelektualac, profesor, kolega dao izuzetan doprinos razvoju Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, te ostavio trajan pečat u razvoju fizičke kulture.

Radivoje Krsmanović rođen je 1945. godine u Foči. Učiteljsku školu završio je u Foči 1965. godine. Fakultet za fizičku kulturu završio je u Sarajevu 1971. godine. Postdiplomske studije završio u Zagrebu 1978. godine i stekao naučni stepen magistra konezioloških nauka. Doktorsku disertaciju odbranio je u Sarajevu na Fakultetu za fizičku kulturu 1985. godine. Za docenta izabran je 1985. godine na predmet Osnovi psihomotorike. U zvanje vandrednog profesora izabran je na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu na predmet Osnovi psihomotorike 1989. godine.

Obavljao je funkciju dekana Fakulteta fizičke kulture Srpsko Sarajevo 1998. godine. Iste godine dobio je zvanje redovnog profesora na Fakultetu fiziče kulture Univerziteta u Srpskom Sarajevu.

Krsmanović je objavio preko 130 naučnih i stručnih radova. Nastupao je sa radovima na tri Jugoslovenska kongresa fizičke kulture i 36 naučnih skupova, simpozijuma u zemlji i inostranstvu. Naučni radovi su eksperimentalnog karaktera. Autor se bavi problemima funkcionalnih sposobnosti kardiovaskularnog sistema, motoričkim sposobnostima i antropometrijskim karakteristikama, tražeći međusobnu povezanost, uticaj i povećanje nakon trenažnog rada. Objavio je udžbenik „Smučanje“ na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu 1997. godine. Napisao je skripta „Osnovi psihomotorike“ na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu 1987. godine. Predao je knjigu za štampanje „Dijagnosticiranje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti sa držanjem tijela“ izdavačkoj kući „Veselin Masleša“ 1991. godine u Sarajevu.

Aktivno se bavio rukometom. Bio je trener za fizičku pripremu smučara u Smučarskom klubu Sarajevo 1983. godine. Učestvovao je u organizaciji Evropa kupa Jahorine za mlade smučare. Bio je član organizacije četrnaestih Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta je napustio veliki stručnjak, izuzetna osoba, veliki prijatelj koji je svojim značajnim rezultatima zadužio nove generacije da nastave sa zalaganjem za dobrobit društva.

Neka je laka zemlja njegovoj plemenitoj duši!

Porodici upućujemo iskreno saučešće!

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Pale

Univerzitet u Istočnom Sarajevu