Економски факултет Пале први у БиХ добио Тедквал сертификат

На Економском факултету Палe 24. октобра одржана је свечаност поводом добијања Тедквал /ТеdQual/ сертификата за програм “Туризам и хотелијерство”, који је додијелила Академија Свјетске туристичке организације УН, а који представља златни стандард у туристичком образовању.

Прву честитку упутио је генерални секретар UNWTO-а, Зураб Пололикашвили.

“Желим честитати Универзитету у Источном Сарајеву у Босни и Херцеговини на овом признању, то је изузетно важан корак за подршку одрживом туризму и јако смо сретни што имамо још једног члана, још један Тедквал цертификат у нашој породици. Добро дошли у породицу UNWTO–а…“, рекао је Пололикашвили.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Предраг Тешић рекао је новинарима да ресорно министарство даје подршку Економском факултету, те да Влада Републике Српске улаже огромне инвестиције у сектор туризма на Палама и Јахорини.

„Влада Републике Српске финансијски је подржала Економски факултет Пале у напорима да добије овај међународни цертификат. Сматрам да ће студенти који буду завршавали овај факултет у будућности моћи не само да управљају туристичким сектором у Републици Српској, него и у свијету. Наравно, нама је циљ да студенти остају овдје и да раде у нашем туризму, а очекујемо да ће студенти из читавог свијета почети да препознају наше факултете и да долазе да студирају на Палама. Очекујем да ће и други факултету да иду овим путем како би унаприједили своје стандарде“, истакао је Тешић.

Декан овог факултета проф. др Марко Ђого истакао је да је Економски факултет Пале прва установа у БиХ, а пета на западном Балкану која је добила Тедквал међународни сертификат, за који су критеријуми били високи.

“Нашим студентима након завршетка студија ако оду у иностранство и кажу да су студирали на високошколској установи која има Тедквал сертификат свугдје у свијету таква диплома биће препозната”, рекао је Ђого.

Он је додао да Економски факултет Пале предано ради на достизању квалитета и унапређења високог образовања у сектору туризма. Ђого је навео да су студијски програм “Туризам и хотелијерство” отворили прије десет година, да је заинтересованост за ове студије на задовољавајућем нивоу, и да овим сертификатом очекују прилив студената из земаља региона.

Универзитет у Источном Сарајеву стекао је овај сертификат уз техничку подршку USAID-овог Пројекта развоја одрживог туризма БиХ како би се унаприједио студијски програм и амбијент у којем се он изводи, унапријеђујући сарадњу са привредом и јачањем улоге студената.

Директор Уреда за економски развој USAID мисије у БиХ Карл Вурстер рекао је да USAID подржава позиционирање БиХ као једне од најдинамичнијих и најатрактивнијих туристичких дестинација на свијету.

“Кроз подршку нашег пројекта Туризам, ми показујемо зашто је ова земља заслужила ту престижну титулу: јединствене туристичке атракције, гостољубивост локалних заједница, авантура и гастрономија, испреплетени са стољетном културом. Међутим, у времену у којем туристичка индустрија широм свијета пати од невиђеног недостатка радне снаге, квалитетно образовање постаје кључно. Због тога је USAID подржао ову важну иницијативу, а ми честитамо Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву што је први у БиХ добио престижни ТедKвал цертификат Свјетске туристичке организације УН-а! Ово је инспиративна прекретница на бескрајном путу академског усавршавања и очекујемо да други универзитети слиједе Универзитет у Источном Сарајеву, на путу ка изврсности и континуираној модернизацији, за добробит развоја туристичког сектора БиХ“, рекао је Вурстер.

Милица Ковач, студенкиња треће године студијског програма Туризам и хотелијерство, рекла је како је тим који је у име Факултета водио процес сертификације кроз непосредно укључивање, као и кроз разговоре, приближио студентима његов значај.

“Пролазећи дио по дио самоеволуације осјетили смо да је ово у суштини приступ који у центар ставља студенте. Развијена нам је свијест да можемо да утичемо на образовни процес и будемо активни у његовом обликовању. Како је процес одмицао, тако је студентску пасивност замијенила енергија активизма. На самом крају, увидјели смо хоризонт могућности који је процесом сертификације отворен: од сарадње са привредом на вишеструком нивоу, преко могућности међународне размјене, те прилике да нам буду доступни међународни предавачи о чему смо до сада само маштали”, истакла је Ковачева.

Економски факултет Пале предано је радио на достизању Тедквал међународног стандарда квалитета и унапређења високог образовања у сектору туризма. Захваљујући финансијској подршци Министарства трговине и туризма Републике Српске, Факултет је званично предао апликацију у априлу ове године. Управо у тренутку када се туристичка индустрија на свјетском нивоу суочава с енормним недостатком квалитетне радне снаге, Тедквал цертификат бит ће важна прекретница која ће Босну и Херцеговину брже довести ка стварању конкурентних и одрживих туристичких дестинација.