Ekonomski fakultet Pale prvi u BiH dobio Tedkval sertifikat

Na Ekonomskom fakultetu Pale 24. oktobra održana je svečanost povodom dobijanja Tedkval /TedQual/ sertifikata za program “Turizam i hotelijerstvo”, koji je dodijelila Akademija Svjetske turističke organizacije UN, a koji predstavlja zlatni standard u turističkom obrazovanju.

Prvu čestitku uputio je generalni sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikašvili.

“Želim čestitati Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u Bosni i Hercegovini na ovom priznanju, to je izuzetno važan korak za podršku održivom turizmu i jako smo sretni što imamo još jednog člana, još jedan Tedkval certifikat u našoj porodici. Dobro došli u porodicu UNWTO–a…“, rekao je Pololikašvili.

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Predrag Tešić rekao je novinarima da resorno ministarstvo daje podršku Ekonomskom fakultetu, te da Vlada Republike Srpske ulaže ogromne investicije u sektor turizma na Palama i Jahorini.

„Vlada Republike Srpske finansijski je podržala Ekonomski fakultet Pale u naporima da dobije ovaj međunarodni certifikat. Smatram da će studenti koji budu završavali ovaj fakultet u budućnosti moći ne samo da upravljaju turističkim sektorom u Republici Srpskoj, nego i u svijetu. Naravno, nama je cilj da studenti ostaju ovdje i da rade u našem turizmu, a očekujemo da će studenti iz čitavog svijeta početi da prepoznaju naše fakultete i da dolaze da studiraju na Palama. Očekujem da će i drugi fakultetu da idu ovim putem kako bi unaprijedili svoje standarde“, istakao je Tešić.

Dekan ovog fakulteta prof. dr Marko Đogo istakao je da je Ekonomski fakultet Pale prva ustanova u BiH, a peta na zapadnom Balkanu koja je dobila Tedkval međunarodni sertifikat, za koji su kriterijumi bili visoki.

“Našim studentima nakon završetka studija ako odu u inostranstvo i kažu da su studirali na visokoškolskoj ustanovi koja ima Tedkval sertifikat svugdje u svijetu takva diploma biće prepoznata”, rekao je Đogo.

On je dodao da Ekonomski fakultet Pale predano radi na dostizanju kvaliteta i unapređenja visokog obrazovanja u sektoru turizma. Đogo je naveo da su studijski program “Turizam i hotelijerstvo” otvorili prije deset godina, da je zainteresovanost za ove studije na zadovoljavajućem nivou, i da ovim sertifikatom očekuju priliv studenata iz zemalja regiona.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu stekao je ovaj sertifikat uz tehničku podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma BiH kako bi se unaprijedio studijski program i ambijent u kojem se on izvodi, unaprijeđujući saradnju sa privredom i jačanjem uloge studenata.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID misije u BiH Karl Vurster rekao je da USAID podržava pozicioniranje BiH kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu.

“Kroz podršku našeg projekta Turizam, mi pokazujemo zašto je ova zemlja zaslužila tu prestižnu titulu: jedinstvene turističke atrakcije, gostoljubivost lokalnih zajednica, avantura i gastronomija, isprepleteni sa stoljetnom kulturom. Međutim, u vremenu u kojem turistička industrija širom svijeta pati od neviđenog nedostatka radne snage, kvalitetno obrazovanje postaje ključno. Zbog toga je USAID podržao ovu važnu inicijativu, a mi čestitamo Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu što je prvi u BiH dobio prestižni TedKval certifikat Svjetske turističke organizacije UN-a! Ovo je inspirativna prekretnica na beskrajnom putu akademskog usavršavanja i očekujemo da drugi univerziteti slijede Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na putu ka izvrsnosti i kontinuiranoj modernizaciji, za dobrobit razvoja turističkog sektora BiH“, rekao je Vurster.

Milica Kovač, studenkinja treće godine studijskog programa Turizam i hotelijerstvo, rekla je kako je tim koji je u ime Fakulteta vodio proces sertifikacije kroz neposredno uključivanje, kao i kroz razgovore, približio studentima njegov značaj.

“Prolazeći dio po dio samoevoluacije osjetili smo da je ovo u suštini pristup koji u centar stavlja studente. Razvijena nam je svijest da možemo da utičemo na obrazovni proces i budemo aktivni u njegovom oblikovanju. Kako je proces odmicao, tako je studentsku pasivnost zamijenila energija aktivizma. Na samom kraju, uvidjeli smo horizont mogućnosti koji je procesom sertifikacije otvoren: od saradnje sa privredom na višestrukom nivou, preko mogućnosti međunarodne razmjene, te prilike da nam budu dostupni međunarodni predavači o čemu smo do sada samo maštali”, istakla je Kovačeva.

Ekonomski fakultet Pale predano je radio na dostizanju Tedkval međunarodnog standarda kvaliteta i unapređenja visokog obrazovanja u sektoru turizma. Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Fakultet je zvanično predao aplikaciju u aprilu ove godine. Upravo u trenutku kada se turistička industrija na svjetskom nivou suočava s enormnim nedostatkom kvalitetne radne snage, Tedkval certifikat bit će važna prekretnica koja će Bosnu i Hercegovinu brže dovesti ka stvaranju konkurentnih i održivih turističkih destinacija.