Обиљежен Дан Медицинског факултета

У петак, 14. октобра, Медицински факултет у Фочи, који тренутно похађа више од 1 700 студената из региона, Европе, Азије и Америке, свечано је обиљежио 29 година постојања.

На свечаности је истакнуто да је ове године уписан рекордан број бруцоша, чак 330, што представља једну четвртину од укупног броја уписаних бруцоша на Универзитету у Источном Сарајеву, те да интересовање за индекс Медицинског факултета, који је јединствен у региону, а све признатији у свијету, расте из године у годину.

Захваљујући наставницима и сарадницима Медицинског факултета помјерене су границе у настави, истраживањима, науци и медицинским услугама, као и међуконтиненталне границе. Трећа је академска година од када су први у РС организовали наставу на студијском програму медицина на енглеском језику и уписали 130 студената. Рекорде биљеже и у свим другим областима.

Декан Медицинског фаултета проф. др Дејан Бокоњић истакао је да је поносан на постигнуте резултате.

„Почевши од тога да смо ове године уписали готово 350 студената на прву годину студија, да имамо у трансферима још 50 до 60 нових студената који по различитим основама студирају, да смо близу укупног броја студената од двије хиљаде, да наш импакт фактор расте и износи око 130, да инфраструктурни радови напредују, да смо модерно опремили просторије факултета, ојачали структуру кадрова на свим студијским програмима и да уз озбиљну међународну сарадњу можемо несметано изводити наставу, поносим се“, рекао је декан Бокоњић.

Дан факултета традиционално је обиљежен свечаном академијом на којој су додијељена признања појединцима заслужним за развој факултета и захвалнице наставницима, сарадницима и радницима. Добитница највећег признања – Плакете факултета, ове године је министарка финансија РС Зора Видовић, а признање ће бити накнадно уручено.

Награду за најбољег наставника истраживача добио је Бојан Јоксимовић који је ове године, заједно са колегама са других универзитета, између осталих из САД, Канаде и Србије, објавио четири научна рада.

Награду за најбољег студента истраживача добио је Драган Спаић, док је међу награђенима и Багван Синг, посредник из Индије, одакле је све више и више студената на Медицинском факултету у Фочи.

Медицински факултет лани је добио ново рухо, захваљујући пројекту енергетске ефикасности, који је финансирала Влада Српске. Факултет је својим средствима и уз подршку локалне заједнице доградио и један спрат и уз помоћ Владе приводи се крају опремање.

Од оснивања факултета 1993. године, Медицински факултет у Фочи уписало је скоро 5.000 студената, а дипломирало је 1.800.