Obilježen Dan Medicinskog fakulteta

U petak, 14. oktobra, Medicinski fakultet u Foči, koji trenutno pohađa više od 1 700 studenata iz regiona, Evrope, Azije i Amerike, svečano je obilježio 29 godina postojanja.

Na svečanosti je istaknuto da je ove godine upisan rekordan broj brucoša, čak 330, što predstavlja jednu četvrtinu od ukupnog broja upisanih brucoša na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, te da interesovanje za indeks Medicinskog fakulteta, koji je jedinstven u regionu, a sve priznatiji u svijetu, raste iz godine u godinu.

Zahvaljujući nastavnicima i saradnicima Medicinskog fakulteta pomjerene su granice u nastavi, istraživanjima, nauci i medicinskim uslugama, kao i međukontinentalne granice. Treća je akademska godina od kada su prvi u RS organizovali nastavu na studijskom programu medicina na engleskom jeziku i upisali 130 studenata. Rekorde bilježe i u svim drugim oblastima.

Dekan Medicinskog faulteta prof. dr Dejan Bokonjić istakao je da je ponosan na postignute rezultate.

„Počevši od toga da smo ove godine upisali gotovo 350 studenata na prvu godinu studija, da imamo u transferima još 50 do 60 novih studenata koji po različitim osnovama studiraju, da smo blizu ukupnog broja studenata od dvije hiljade, da naš impakt faktor raste i iznosi oko 130, da infrastrukturni radovi napreduju, da smo moderno opremili prostorije fakulteta, ojačali strukturu kadrova na svim studijskim programima i da uz ozbiljnu međunarodnu saradnju možemo nesmetano izvoditi nastavu, ponosim se“, rekao je dekan Bokonjić.

Dan fakulteta tradicionalno je obilježen svečanom akademijom na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj fakulteta i zahvalnice nastavnicima, saradnicima i radnicima. Dobitnica najvećeg priznanja – Plakete fakulteta, ove godine je ministarka finansija RS Zora Vidović, a priznanje će biti naknadno uručeno.

Nagradu za najboljeg nastavnika istraživača dobio je Bojan Joksimović koji je ove godine, zajedno sa kolegama sa drugih univerziteta, između ostalih iz SAD, Kanade i Srbije, objavio četiri naučna rada.

Nagradu za najboljeg studenta istraživača dobio je Dragan Spaić, dok je među nagrađenima i Bagvan Sing, posrednik iz Indije, odakle je sve više i više studenata na Medicinskom fakultetu u Foči.

Medicinski fakultet lani je dobio novo ruho, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, koji je finansirala Vlada Srpske. Fakultet je svojim sredstvima i uz podršku lokalne zajednice dogradio i jedan sprat i uz pomoć Vlade privodi se kraju opremanje.

Od osnivanja fakulteta 1993. godine, Medicinski fakultet u Foči upisalo je skoro 5.000 studenata, a diplomiralo je 1.800.