Вриједна донација Руског историјског друштва Универзитету у Источном Сарајеву

Универзитету  у Источном Сарајеву и Центру за руске студије на Филозофском факултету данас је уручена вриједна донација Руског историјског друштва, реализована посредством Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Њ.Е. Игор Калабухов свечано је уручио 100 књига из области историје и археологије, донацију Руског историјског друштва и Одјељења за археологију Руске академије наука, што ће бити подстицај научноистраживачком раду из области руског језика и историје студентима и професорима Филозофског факултета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић уручио је писмо захвалности Руском историјском друштву у којем се Универзитет захваљује за плодотворну сарадњу која се, између осталог, огледа у заједничком учешћу на научним скуповима из историје, организовању изложби како би се његовала култура сјећања на заједничко учешће у важним историјским догађајима, као и донације у књигама што ће учврстити културне, историјске и образовне везе између наших народа.

Данашњем састанку на Филозофском факултету присуствовали су и трећи секретар у Амбасади Руске Федерације у БиХ гђа Анастасија Гајдаленок, први секретар г. Јуриј Пичугин, декан Филозофског факултета проф. др Драга Мастиловић и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета доц. др Марко Гутаљ.

Центар за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву формиран је у марту 2019. године с намјером да се унаприједи руски језик и његов статус у образовном систему Републике Српске.