Vrijedna donacija Ruskog istorijskog društva Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Univerzitetu  u Istočnom Sarajevu i Centru za ruske studije na Filozofskom fakultetu danas je uručena vrijedna donacija Ruskog istorijskog društva, realizovana posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Nj.E. Igor Kalabuhov svečano je uručio 100 knjiga iz oblasti istorije i arheologije, donaciju Ruskog istorijskog društva i Odjeljenja za arheologiju Ruske akademije nauka, što će biti podsticaj naučnoistraživačkom radu iz oblasti ruskog jezika i istorije studentima i profesorima Filozofskog fakulteta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić uručio je pismo zahvalnosti Ruskom istorijskom društvu u kojem se Univerzitet zahvaljuje za plodotvornu saradnju koja se, između ostalog, ogleda u zajedničkom učešću na naučnim skupovima iz istorije, organizovanju izložbi kako bi se njegovala kultura sjećanja na zajedničko učešće u važnim istorijskim događajima, kao i donacije u knjigama što će učvrstiti kulturne, istorijske i obrazovne veze između naših naroda.

Današnjem sastanku na Filozofskom fakultetu prisustvovali su i treći sekretar u Ambasadi Ruske Federacije u BiH gđa Anastasija Gajdalenok, prvi sekretar g. Jurij Pičugin, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalj.

Centar za ruske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu formiran je u martu 2019. godine s namjerom da se unaprijedi ruski jezik i njegov status u obrazovnom sistemu Republike Srpske.