Низом манифестација обиљежени крсна слава и Дан Музичке академије

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву данас је обиљежила Дан и крсну славу – Свету мученицу Теодосију Тирску.

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама служена је литургија и обављено ломљење славског колача, а након тога је упрличена свечана академија на којој је промовисано 22 дипломирана музичара првог циклуса студија и 8 мастера музичке умјетности.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Маја Жужа напоменула је да је свечаност поводом обиљежавања 28 година од оснивања ове високошколеске установе почела концертима студената Музичке академије и Камерног хора Смјера за црквену музику и појање.

Према њеним ријечима, Музичка академија традиционално додјељује награду “Војин Комадина“ најбољим студентима са просјеком оцјена 10.0, а ове године је 6 таквих студената, што говори колико су били вриједни и мотивисани.

Повеља Музичке академије уручена је редовној професорици магистру Данијели Газдић која је, заједно са студентима, освојила више десетина престижних награда на домаћим и међународним такмичењима, од којих је преко 20 првих и лауреатских.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је Музичка академија јако важна за Универзитет у Источном Сарајеву, те да даје нову димензију како Универзитету, тако и Граду Источно Сарајево и Републици Српској, те истакао и то да професори и студенти биљеже изванредне резултате на домаћим и свјетским такмичењима.

Вехбија Хоџић, студент треће године Смјера за хармонику у класи магистрице Данијеле Газдић и добитник Похвале, истакао је да је Музичка академија најбољи избор због квалитетог и признатог кадра који студентима пружа најбоље образовање.

У оквиру обиљежавања 28 година постојања и рада Музичке академије, 9. јуна је одржан традиционални Годишњи концерт студената свих смјерова Академије – Соло пјевање, Kлавир, Хармоника, Виолина, Виола, Виолончело, Гитара, Флаута и Kлавирски практикум.

Такође, у оквиру обиљежавања Дана Музичке академије, као и поводом прослављања 150 година од освештања Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, 10. јуна је у Саборној цркви уприличен цјеловечерњи концерт Kамерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.