Nizom manifestacija obilježeni krsna slava i Dan Muzičke akademije

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilježila Dan i krsnu slavu – Svetu mučenicu Teodosiju Tirsku.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama služena je liturgija i obavljeno lomljenje slavskog kolača, a nakon toga je uprličena svečana akademija na kojoj je promovisano 22 diplomirana muzičara prvog ciklusa studija i 8 mastera muzičke umjetnosti.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Maja Žuža napomenula je da je svečanost povodom obilježavanja 28 godina od osnivanja ove visokoškoleske ustanove počela koncertima studenata Muzičke akademije i Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje.

Prema njenim riječima, Muzička akademija tradicionalno dodjeljuje nagradu “Vojin Komadina“ najboljim studentima sa prosjekom ocjena 10.0, a ove godine je 6 takvih studenata, što govori koliko su bili vrijedni i motivisani.

Povelja Muzičke akademije uručena je redovnoj profesorici magistru Danijeli Gazdić koja je, zajedno sa studentima, osvojila više desetina prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih je preko 20 prvih i laureatskih.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je Muzička akademija jako važna za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te da daje novu dimenziju kako Univerzitetu, tako i Gradu Istočno Sarajevo i Republici Srpskoj, te istakao i to da profesori i studenti bilježe izvanredne rezultate na domaćim i svjetskim takmičenjima.

Vehbija Hodžić, student treće godine Smjera za harmoniku u klasi magistrice Danijele Gazdić i dobitnik Pohvale, istakao je da je Muzička akademija najbolji izbor zbog kvalitetog i priznatog kadra koji studentima pruža najbolje obrazovanje.

U okviru obilježavanja 28 godina postojanja i rada Muzičke akademije, 9. juna je održan tradicionalni Godišnji koncert studenata svih smjerova Akademije – Solo pjevanje, Klavir, Harmonika, Violina, Viola, Violončelo, Gitara, Flauta i Klavirski praktikum.

Takođe, u okviru obilježavanja Dana Muzičke akademije, kao i povodom proslavljanja 150 godina od osveštanja Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, 10. juna je u Sabornoj crkvi upriličen cjelovečernji koncert Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.