Потписан споразум о сарадњи са Конзерваторијумом „Фрeдерик Шопен“ из Варшаве

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић данас је у Ректорату потписао општи споразум о сарадњи са ректором водеће умјетничке институције у Пољској Конзерваторијумом „Фрeдерик Шопен“ у Варшави, професором Клаудиушом Бараном.

Ректор Кулић изразио је задовољство због званичног успостављања сарадње два универзитета, истичући да је у наредном периоду планирано потписивање посебног споразума музичких академија два универзитета, којим ће планови о сарадњи бити конкретизовани.

„Драго ми је да је Музичка академија нашег универзитета ових дана центар музичких дешавања на простору југоисточне Европе, а можда и шире, због одржавања 12. Интернационалног фестивала ‘Акордеон арт плус’. Поносни смо на традицију организовања најбољег фестивала те врсте на овим просторима“, рекао је ректор Кулић.

Професор Клаудиуш Баран истакао је да је веома важна сарадња музичких академија два универзитета, али и размјена искустава два различита народа и њихових музичких традиција, напомињући да је музика медиј без граница и да представља уникатни језик.

Он је рекао да је предвиђено да се организује размјена наставника и педагога како би се размијенила и искуства у раду.

Потписивању споразума у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву присуствовали су генерални секретар Свјетске организације акордеониста (CIA) Кимо Матила из Финске, чланови међународног стручног жирија фестивала „Акордеон арт плус 2022“, те предсједник Управног одбора УИС-а и члан Организационог одбора Фестивала проф. мр Сандра Ивановић, декан Музичке академије проф. др Маја Жужа, као и проректор УИС за науку, истраживање и развој проф. др Јелена Крунић и проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета доц. др Марко Гутаљ.