Potpisan sporazum o saradnji sa Konzervatorijumom „Frederik Šopen“ iz Varšave

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić danas je u Rektoratu potpisao opšti sporazum o saradnji sa rektorom vodeće umjetničke institucije u Poljskoj Konzervatorijumom „Frederik Šopen“ u Varšavi, profesorom Klaudiušom Baranom.

Rektor Kulić izrazio je zadovoljstvo zbog zvaničnog uspostavljanja saradnje dva univerziteta, ističući da je u narednom periodu planirano potpisivanje posebnog sporazuma muzičkih akademija dva univerziteta, kojim će planovi o saradnji biti konkretizovani.

„Drago mi je da je Muzička akademija našeg univerziteta ovih dana centar muzičkih dešavanja na prostoru jugoistočne Evrope, a možda i šire, zbog održavanja 12. Internacionalnog festivala ‘Akordeon art plus’. Ponosni smo na tradiciju organizovanja najboljeg festivala te vrste na ovim prostorima“, rekao je rektor Kulić.

Profesor Klaudiuš Baran istakao je da je veoma važna saradnja muzičkih akademija dva univerziteta, ali i razmjena iskustava dva različita naroda i njihovih muzičkih tradicija, napominjući da je muzika medij bez granica i da predstavlja unikatni jezik.

On je rekao da je predviđeno da se organizuje razmjena nastavnika i pedagoga kako bi se razmijenila i iskustva u radu.

Potpisivanju sporazuma u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovali su generalni sekretar Svjetske organizacije akordeonista (CIA) Kimo Matila iz Finske, članovi međunarodnog stručnog žirija festivala „Akordeon art plus 2022“, te predsjednik Upravnog odbora UIS-a i član Organizacionog odbora Festivala prof. mr Sandra Ivanović, dekan Muzičke akademije prof. dr Maja Žuža, kao i prorektor UIS za nauku, istraživanje i razvoj prof. dr Jelena Krunić i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalj.