Представници Универзитета у Патри посјетили Универзитет у Источном Сарајеву

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан састанак руководства Универзитета са представницима Универзитета у Патри (Грчка) у присуству амбасадора Грчке у БиХ Њ. Е. Димитроса Папандеуа.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић и ректор Универзитета у Патри проф. др Кристос Бурас (Christos Bouras) разговарали су о конкретним облицима сарадње у области лингвистике, грчког језика и књижевности, историје, филозофије, методологије у настави, као и свих других области у којима постоји подударање, с обзиром да два универзитета имају потписан Споразум о сарадњи.

Сагласили су се да најважнији иницијални корак буде остварен путем Центра за хеленистичке студије на Филозофском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву.

Такође, планирано је укључивање грчког језика у студијске програме гдје је то могуће, а било је ријечи и о начинима реализовања сарадње кроз Еразмус размјену наставника и студената, као и пројектне активности, те путем реализовања љетних школа грчког језика у Патри, коменторство на докторатима, заједничку организацију конференција и сл.

Гости из Грчке, који су присуствовали свечаној академији одржаној поводом обиљежавања крсне славе и Дана Универзитета у Источном Сарајеву, данас су посјетили и Филозофски факултет.

Састанку у Ректорату су присуствовали проф. Георг Ксидопулос (George Xydopoulos) са Универзитета у Патри, проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Јелена Крунић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета доц. др Марко Гутаљ, проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Срђан Лалић и продекан за наставу Филозофског факултета УИС-а доц. др Владан Бартула, који је и руковидилац Центра за хеленске студије на Филозофском факултету, те званични представник Хеленске фондације за културу у Босни и Херцеговини.