Predstavnici Univerziteta u Patri posjetili Univerzitet u Istočnom Sarajevu

U Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak rukovodstva Univerziteta sa predstavnicima Univerziteta u Patri (Grčka) u prisustvu ambasadora Grčke u BiH Nj. E. Dimitrosa Papandeua.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić i rektor Univerziteta u Patri prof. dr Kristos Buras (Christos Bouras) razgovarali su o konkretnim oblicima saradnje u oblasti lingvistike, grčkog jezika i književnosti, istorije, filozofije, metodologije u nastavi, kao i svih drugih oblasti u kojima postoji podudaranje, s obzirom da dva univerziteta imaju potpisan Sporazum o saradnji.

Saglasili su se da najvažniji inicijalni korak bude ostvaren putem Centra za helenističke studije na Filozofskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Takođe, planirano je uključivanje grčkog jezika u studijske programe gdje je to moguće, a bilo je riječi i o načinima realizovanja saradnje kroz Erazmus razmjenu nastavnika i studenata, kao i projektne aktivnosti, te putem realizovanja ljetnih škola grčkog jezika u Patri, komentorstvo na doktoratima, zajedničku organizaciju konferencija i sl.

Gosti iz Grčke, koji su prisustvovali svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja krsne slave i Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu, danas su posjetili i Filozofski fakultet.

Sastanku u Rektoratu su prisustvovali prof. Georg Ksidopulos (George Xydopoulos) sa Univerziteta u Patri, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Jelena Krunić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalj, prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Srđan Lalić i prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta UIS-a doc. dr Vladan Bartula, koji je i rukovidilac Centra za helenske studije na Filozofskom fakultetu, te zvanični predstavnik Helenske fondacije za kulturu u Bosni i Hercegovini.