Обиљежен Међународни дан кинеског језика

Поводом Међународног дана кинеског језика,  20. априла, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву одржанo је низ манифестација у част овог важног датума: такмичарска изложба радова кинеске калиграфије и сликарства, додјела награда ауторима најбољих радова, умјетнички програм у којем су студенти говорили и изводили познате текстове кинеских књижевника, брзалице, рецитаторске и лирске сегменте. Такође, студенти су уживо писали стихове кинеских филозофа свечаним калиграфским писмом.

Свим овим културним манифестацијама присуствовао је Њ. Е. амбасадор Народне Републике Кине у БиХ, Ђи Пинг, који је отворио културну манифестацију, уручио награде најбољим студентима, уз ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милана Кулића и представника Министарства цивилних послова у БиХ.

У свом обраћању, Њ. Е. је нагласио да је језик носилац културе, да у њему лежи кључ за познавање културе једне земље, те да то није само учење другог рјечника него и другог начина мишљења.

Ученици који уче кинески језик имају жељу да упознају и менталитет и културу народа Кине, како би се олакшала комуникација и смањивала удаљеност између двије земље.

Прву награду на такмичењу освојили су Јована Божић и Ламија Хајровић, другу Ања Рашић и Добрила Чајевић, а трећу награду Ведрана Граховац и Јована Јевтић.

У оквиру званичне посјете Факултету, Њ. Е. Ђи Пинг присуствовао је састанку са руководством Универзитета и Филозофског факултета Пале и представницима градске и локалне власти, на којима су договорени конкретни кораци о унапређењу научне, образовне и културне сарадње Амбасаде и Универзитета.