Obilježen Međunarodni dan kineskog jezika

Povodom Međunarodnog dana kineskog jezika,  20. aprila, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održano je niz manifestacija u čast ovog važnog datuma: takmičarska izložba radova kineske kaligrafije i slikarstva, dodjela nagrada autorima najboljih radova, umjetnički program u kojem su studenti govorili i izvodili poznate tekstove kineskih književnika, brzalice, recitatorske i lirske segmente. Takođe, studenti su uživo pisali stihove kineskih filozofa svečanim kaligrafskim pismom.

Svim ovim kulturnim manifestacijama prisustvovao je Nj. E. ambasador Narodne Republike Kine u BiH, Đi Ping, koji je otvorio kulturnu manifestaciju, uručio nagrade najboljim studentima, uz rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milana Kulića i predstavnika Ministarstva civilnih poslova u BiH.

U svom obraćanju, Nj. E. je naglasio da je jezik nosilac kulture, da u njemu leži ključ za poznavanje kulture jedne zemlje, te da to nije samo učenje drugog rječnika nego i drugog načina mišljenja.

Učenici koji uče kineski jezik imaju želju da upoznaju i mentalitet i kulturu naroda Kine, kako bi se olakšala komunikacija i smanjivala udaljenost između dvije zemlje.

Prvu nagradu na takmičenju osvojili su Jovana Božić i Lamija Hajrović, drugu Anja Rašić i Dobrila Čajević, a treću nagradu Vedrana Grahovac i Jovana Jevtić.

U okviru zvanične posjete Fakultetu, Nj. E. Đi Ping prisustvovao je sastanku sa rukovodstvom Univerziteta i Filozofskog fakulteta Pale i predstavnicima gradske i lokalne vlasti, na kojima su dogovoreni konkretni koraci o unapređenju naučne, obrazovne i kulturne saradnje Ambasade i Univerziteta.