Састанак представника Универзитета и општине Власеница

Универзитет у Источном Сарајеву ускоро би могао да понуди нове студијске програме у Власеници гдје се већ налази студијски програм Шумарство Пољопривредног факултета.

На састанку представника Универзитета и локалне заједнице, одржаном 6. априла у Власеници, речено је да се ускоро очекује и отварање студентског дома.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да имају сагласност начелника општине Власеница Мирослава Краљевића и његових сарадника, те да ће у наредном периоду то конкретизовати.

Ректор Кулић је рекао да општина Власеница кроз различите програме и видове помоћи посвећује пажњу студијском програму Шумарство, те да је обавеза руководства Универзитета сарадња са општинама у којима се налазе чланице Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Весна Милић је рекла да студенти имају одличне услове у Власеници и да се у наредном периоду очекује отварање студентског дома.

Она је навела да тренутно на студијском програму Шумарство студирају студенти из Хрватске, Црне Горе, Србије и БиХ, те да је важно за будуће студенте да је уведено дуално образовање и да дио практичне наставе обављају у Шумском газдинству.

“Сви студенти који су из других земаља добили су стипендије општине Власеница. На тај начин је направљена стимулација да не буду стипендирани само студенти из Републике Српске, да се олакша и другима да имају одличне услове”, изјавила је Милићева новинарима.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Слијепчевић изјавио је да имају одличну сарадњу са начелником Краљевићем за кога је рекао да ради да се услови побољшају и да се привуче одређен број студената из окружења.

“Задовољство је што је руководство општине Власеница извршило истраживања и одслушало потребе тржишта рада и да ће на основу чињеницама да се крене у реализацију нових студиских програма. Драго ми је што се овдје спроводи дуално образобвање јер то је будућност високог образовања”, изјавио је Слијепчевић.

Начелник Краљевић рекао је да је тематика била дрвопрерада и одређени студијски програми, гдје су испунили све услове и очекују разумијевање ресорног министарства и подршку Владе.

Он је додао да Власеница има све услове да организује нове студијске програме, да има простор гдје се гради студентски дом, напомињући да су удаљени око 40 километара од границе са Србијом.

Извор: Редакција/СРНА