Sastanak predstavnika Univerziteta i opštine Vlasenica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu uskoro bi mogao da ponudi nove studijske programe u Vlasenici gdje se već nalazi studijski program Šumarstvo Poljoprivrednog fakulteta.

Na sastanku predstavnika Univerziteta i lokalne zajednice, održanom 6. aprila u Vlasenici, rečeno je da se uskoro očekuje i otvaranje studentskog doma.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da imaju saglasnost načelnika opštine Vlasenica Miroslava Kraljevića i njegovih saradnika, te da će u narednom periodu to konkretizovati.

Rektor Kulić je rekao da opština Vlasenica kroz različite programe i vidove pomoći posvećuje pažnju studijskom programu Šumarstvo, te da je obaveza rukovodstva Univerziteta saradnja sa opštinama u kojima se nalaze članice Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vesna Milić je rekla da studenti imaju odlične uslove u Vlasenici i da se u narednom periodu očekuje otvaranje studentskog doma.

Ona je navela da trenutno na studijskom programu Šumarstvo studiraju studenti iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH, te da je važno za buduće studente da je uvedeno dualno obrazovanje i da dio praktične nastave obavljaju u Šumskom gazdinstvu.

“Svi studenti koji su iz drugih zemalja dobili su stipendije opštine Vlasenica. Na taj način je napravljena stimulacija da ne budu stipendirani samo studenti iz Republike Srpske, da se olakša i drugima da imaju odlične uslove”, izjavila je Milićeva novinarima.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević izjavio je da imaju odličnu saradnju sa načelnikom Kraljevićem za koga je rekao da radi da se uslovi poboljšaju i da se privuče određen broj studenata iz okruženja.

“Zadovoljstvo je što je rukovodstvo opštine Vlasenica izvršilo istraživanja i odslušalo potrebe tržišta rada i da će na osnovu činjenicama da se krene u realizaciju novih studiskih programa. Drago mi je što se ovdje sprovodi dualno obrazobvanje jer to je budućnost visokog obrazovanja”, izjavio je Slijepčević.

Načelnik Kraljević rekao je da je tematika bila drvoprerada i određeni studijski programi, gdje su ispunili sve uslove i očekuju razumijevanje resornog ministarstva i podršku Vlade.

On je dodao da Vlasenica ima sve uslove da organizuje nove studijske programe, da ima prostor gdje se gradi studentski dom, napominjući da su udaljeni oko 40 kilometara od granice sa Srbijom.

Izvor: Redakcija/SRNA