XI Научнa конференција “Јахорински пословни форум 2022“ биће одржана 24. и 25. марта

На XI научној конференцији са међународним учешћем „Јахорински пословни форум 2022“, која ће бити одржана у онлајн формату 24. и 25. марта, биће заступљено 86 аутора из десет земаља, рекли су представници Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву који је организатор конференције.

Декан Економског факултета на Палама проф. др Радомир Божић рекао је новинарима, на конференцији одржаној 17. марта,  да је пристигло 49 радова, од којих је седам студентских и да су заступљени аутори из БиХ, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Хрватске, Словеније, Мађарске, Турске, Велике Британије и Новог Зеланда који долазе са 26 факултета и 17 универзитета. Божић наводи да научна конференција тематски фокусирана на економске лекције из криза 2008. и 2020. године са нагласком на искуства и препоруке за предузетничке нације.

Према његовим ријечима, домет конференције јесте да се размјене мишљења о теми која је задата, а Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву је спреман као институција да понуди сарадњу, приједлоге и рјешења креаторима политика, извршне власти на свим нивоима како би се дошло до бољих одговора. Он је навео да је двије трећине аутора из иностранства, а више од 90 одсто са академским звањима, те да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске ову научну конференцију сврстало у прву категорију са освојених 16 бодова од максималних 21.

Секретар Организационог и научног одбора Предраг Млинаревић рекао је да конференција има употребну вриједност јер осим науке нуди и одређене препоруке за економске политике који би требале довести до побољшања животног стандарда. Он истиче да је циљ научне конференције да одговори и на актуелна питања која оптерећују економску свакодневницу. „Свједоци смо глобалног феномена инфлације са којима се све земље суочавати, а енергетска криза је један од елемената који је допринио тој глобалној инфлацији. Структура радова на конференцији је таква да од уводничарских радова па све до радова који ће бити излагани у оквиру опште сесије покрива те теме“, наводи Млинаревић. Он је навео да се радови баве и питањима пољопривредне конкурентности и самодовољности, енергетике, гасификација БиХ, питања у вези са дометима фискалних и монетарних политика у контексту подстицања раста, те како стране и директне инвестиције могу допринијети запошљавању и расту зарада.

Суорганизатори овог научног скупа су Економски факултет Подгорица Универзитета Црне Горе, Економски факултет Универзитета Свети Ћирило и Методије у Скопљу и Економски факултет Суботица Универзитета у Новом Саду. Све информације о конференцији, као и пристигле радове, можете принаћи на интернет страници jbf.ekofis.ues.rs.ba.

Економски факултет Пале