XI Naučna konferencija “Jahorinski poslovni forum 2022“ biće održana 24. i 25. marta

Na XI naučnoj konferenciji sa međunarodnim učešćem „Jahorinski poslovni forum 2022“, koja će biti održana u onlajn formatu 24. i 25. marta, biće zastupljeno 86 autora iz deset zemalja, rekli su predstavnici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je organizator konferencije.

Dekan Ekonomskog fakulteta na Palama prof. dr Radomir Božić rekao je novinarima, na konferenciji održanoj 17. marta, da je pristiglo 49 radova, od kojih je sedam studentskih i da su zastupljeni autori iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Velike Britanije i Novog Zelanda koji dolaze sa 26 fakulteta i 17 univerziteta. Božić navodi da naučna konferencija tematski fokusirana na ekonomske lekcije iz kriza 2008. i 2020. godine sa naglaskom na iskustva i preporuke za preduzetničke nacije.

Prema njegovim riječima, domet konferencije jeste da se razmjene mišljenja o temi koja je zadata, a Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je spreman kao institucija da ponudi saradnju, prijedloge i rješenja kreatorima politika, izvršne vlasti na svim nivoima kako bi se došlo do boljih odgovora. On je naveo da je dvije trećine autora iz inostranstva, a više od 90 odsto sa akademskim zvanjima, te da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske ovu naučnu konferenciju svrstalo u prvu kategoriju sa osvojenih 16 bodova od maksimalnih 21.

Sekretar Organizacionog i naučnog odbora Predrag Mlinarević rekao je da konferencija ima upotrebnu vrijednost jer osim nauke nudi i određene preporuke za ekonomske politike koji bi trebale dovesti do poboljšanja životnog standarda. On ističe da je cilj naučne konferencije da odgovori i na aktuelna pitanja koja opterećuju ekonomsku svakodnevnicu. „Svjedoci smo globalnog fenomena inflacije sa kojima se sve zemlje suočavati, a energetska kriza je jedan od elemenata koji je doprinio toj globalnoj inflaciji. Struktura radova na konferenciji je takva da od uvodničarskih radova pa sve do radova koji će biti izlagani u okviru opšte sesije pokriva te teme“, navodi Mlinarević. On je naveo da se radovi bave i pitanjima poljoprivredne konkurentnosti i samodovoljnosti, energetike, gasifikacija BiH, pitanja u vezi sa dometima fiskalnih i monetarnih politika u kontekstu podsticanja rasta, te kako strane i direktne investicije mogu doprinijeti zapošljavanju i rastu zarada.

Suorganizatori ovog naučnog skupa su Ekonomski fakultet Podgorica Univerziteta Crne Gore, Ekonomski fakultet Univerziteta Sveti Ćirilo i Metodije u Skoplju i Ekonomski fakultet Subotica Univerziteta u Novom Sadu. Sve informacije o konferenciji, kao i pristigle radove, možete prinaći na internet stranici jbf.ekofis.ues.rs.ba.

Ekonomski fakultet Pale