Стипендије Града за студенте који упишу факултет у Требињу

Град Требиње ће први пут из буџета додијелити 45 стипендија студентима који упишу факултет у овом граду, за шта ће бити издвојено 70.000 КМ, а износ мјесечне стипендије је 150 КМ, рекао је градоначелник Мирко Ћурић.

Он је навео да ће Град 15 стипендија дати студентима Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који ће у академској 2022/2023. години отворити студијски програм Агромедитеранска производња у Требињу, 12 студентима Факултета за производњу и менаџмент УИС, 12 студентима на Високој школи за туризам и хотелијерство и шест студентима Академије ликовних умјетности УИС.

“На додјелу ових стипендија неће утицати имовинско стање студената него њихов резултат на пријемном испиту. Први семестар ће бити финансиран од Града, али за други семестар мораће се испунити одређени услови – број положених испита, присуство настави и слично”, рекао је Ћурић након састанка одржаног у четвртак, 17. фебруара, са деканима високошколских установа у Требињу.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити договорено да сви студенти који студирају у Требињу имају и друге повластице попут кориштења затвореног базена и библиотеке.

“Разговараћемо са привредницима да се направе одређене картице да фирме које послују на подручју града дају попусте студентима који упишу факултет у граду. Наш циљ је да Требиње постане студентски центар”, истакао је Ћурић.

Декан Факултета за производњу и менаџмент Универзитета у Источном Сарајеву Обрад Спаић навео је да су подршка коју требињска Градска управа и градоначелник пружају факултетима у овом граду велики искорак с циљем заустављања одласка омладине из овог града и Херцеговине.

Он је оцијенио да ће оваква подршка Градске управе и услови који постоје на факултетима у Требињу привући велики број матураната да упишу неку од ових високошколских установа.

Извор: ВЕБ редакција/СРНА