Stipendije Grada za studente koji upišu fakultet u Trebinju

Grad Trebinje će prvi put iz budžeta dodijeliti 45 stipendija studentima koji upišu fakultet u ovom gradu, za šta će biti izdvojeno 70.000 KM, a iznos mjesečne stipendije je 150 KM, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

On je naveo da će Grad 15 stipendija dati studentima Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji će u akademskoj 2022/2023. godini otvoriti studijski program Agromediteranska proizvodnja u Trebinju, 12 studentima Fakulteta za proizvodnju i menadžment UIS, 12 studentima na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo i šest studentima Akademije likovnih umjetnosti UIS.

“Na dodjelu ovih stipendija neće uticati imovinsko stanje studenata nego njihov rezultat na prijemnom ispitu. Prvi semestar će biti finansiran od Grada, ali za drugi semestar moraće se ispuniti određeni uslovi – broj položenih ispita, prisustvo nastavi i slično”, rekao je Ćurić nakon sastanka održanog u četvrtak, 17. februara, sa dekanima visokoškolskih ustanova u Trebinju.

On je rekao da će u narednom periodu biti dogovoreno da svi studenti koji studiraju u Trebinju imaju i druge povlastice poput korištenja zatvorenog bazena i biblioteke.

“Razgovaraćemo sa privrednicima da se naprave određene kartice da firme koje posluju na području grada daju popuste studentima koji upišu fakultet u gradu. Naš cilj je da Trebinje postane studentski centar”, istakao je Ćurić.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Univerziteta u Istočnom Sarajevu Obrad Spaić naveo je da su podrška koju trebinjska Gradska uprava i gradonačelnik pružaju fakultetima u ovom gradu veliki iskorak s ciljem zaustavljanja odlaska omladine iz ovog grada i Hercegovine.

On je ocijenio da će ovakva podrška Gradske uprave i uslovi koji postoje na fakultetima u Trebinju privući veliki broj maturanata da upišu neku od ovih visokoškolskih ustanova.

Izvor: VEB redakcijа/SRNA