Позив за Hop On Facility у оквиру програма Хоризонт Европа

У циљу стимулисања учешћа земаља са слабијим учинком у области истраживања и иновација у оквиру програма Хоризонт Европа (widening countries), Европска комисија је расписала позив под називом Hop On Facility. Овај позив дио је Радног програма за област Ширење учешћа и јачање Европског истраживачког простора и треба да додатно допринесе инклузивности будућег Европског истраживачког простора.

Позив Hop On Facility предвиђа могућност да се правна лица из земаља са слабијим учинком у области истраживања и иновација, међу којима је Босна и Херцеговина, придруже Хоризонт Европа колаборативним истраживачким и иновационим пројектима који су већ одабрани за финансирање.

Позив за Hop On Facility усмјерен је на све теме у оквиру другог стуба програма Хоризонт Европа (здравље, култура, креативност и инклузивна друштва, цивилна безбједност за друштво, дигитални сектор, индустрија и свемир, клима, енергија и мобилност, храна, биоекономија, природни ресурси, пољопривреда и животна средина), а нарочито се подстичу пријаве са активностима које доприносе преласку на зелену и дигиталну економију.

Главни критеријуми за одабир су изврсност и додатна вриједност новог партнера који би реализовао битан додатни задатак у пројекту. Сви партнери у конзорцијуму треба да дају сагласност о приступању новог партнера, док је релевантност и комплементарност предложених истраживачких и иновационих активности неопходно јасно демонстрирати.

Нови партнер ће се придружити текућем пројекту, при чему ће бити обезбијеђена додатна средства за покривање трошкова неопходних за његово учешће у конзорцијуму те реализацију новог радног пакета.

Позив је отворен 27. јануара, а постоје два крајња рока за подношење пријава – 20. април и 10. новембар 2022. године.

Више информација можете пронаћи на овом линку.