Poziv za Hop On Facility u okviru programa Horizont Evropa

U cilju stimulisanja učešća zemalja sa slabijim učinkom u oblasti istraživanja i inovacija u okviru programa Horizont Evropa (widening countries), Evropska komisija je raspisala poziv pod nazivom Hop On Facility. Ovaj poziv dio je Radnog programa za oblast Širenje učešća i jačanje Evropskog istraživačkog prostora i treba da dodatno doprinese inkluzivnosti budućeg Evropskog istraživačkog prostora.

Poziv Hop On Facility predviđa mogućnost da se pravna lica iz zemalja sa slabijim učinkom u oblasti istraživanja i inovacija, među kojima je Bosna i Hercegovina, pridruže Horizont Evropa kolaborativnim istraživačkim i inovacionim projektima koji su već odabrani za finansiranje.

Poziv za Hop On Facility usmjeren je na sve teme u okviru drugog stuba programa Horizont Evropa (zdravlje, kultura, kreativnost i inkluzivna društva, civilna bezbjednost za društvo, digitalni sektor, industrija i svemir, klima, energija i mobilnost, hrana, bioekonomija, prirodni resursi, poljoprivreda i životna sredina), a naročito se podstiču prijave sa aktivnostima koje doprinose prelasku na zelenu i digitalnu ekonomiju.

Glavni kriterijumi za odabir su izvrsnost i dodatna vrijednost novog partnera koji bi realizovao bitan dodatni zadatak u projektu. Svi partneri u konzorcijumu treba da daju saglasnost o pristupanju novog partnera, dok je relevantnost i komplementarnost predloženih istraživačkih i inovacionih aktivnosti neophodno jasno demonstrirati.

Novi partner će se pridružiti tekućem projektu, pri čemu će biti obezbijeđena dodatna sredstva za pokrivanje troškova neophodnih za njegovo učešće u konzorcijumu te realizaciju novog radnog paketa.

Poziv je otvoren 27. januara, a postoje dva krajnja roka za podnošenje prijava – 20. april i 10. novembar 2022. godine.

Više informacija možete pronaći na ovom linku.