Од наредне академске године планирано извођење студијског програма Агромедитеранска производња у Требињу

Руководства Универзитета у Источном Сарајеву и Пољопривредног факултета данас су угостили градоначенике Требиња, Источног Сарајева и начелника општине Источно Ново Сарајево, а на састанку у Ректорату усаглашено је да наредне академске године у Требињу буду уписани студенти на студијски програм  Агромедитеранска производња Пољопривредног факултета.

Ресорном министарству ће бити упућен приједлог да одобри упис прве генерације студената на студијски програм Агромедитеранска производња.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је тај студијски програм лиценциран 2013. године, али да настава није организована јер није било заинтересованих кандидата.

„Сада се ситуација промијенила и уз подршку града Требиња, Универзитета и града Источно Сарајево, надам се да ће Влада дати сагласност и да од идуће године уписујемо прву генерацију“, рекао је ректор Кулић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да очекује да ће се пријавити довољан број студената за овај студијски програм, истичући да ће град Требиње пружити сву помоћ и властите капацитете на располагање Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

„Од тридесет винарија у Српској, 25 их је у Требињу, а овај град је урадио много на развоју пољопривреде као и пласману производа кроз Аграрни фонд и Херцеговачку кућу. Све су то значајни подаци и чињенице које иду у прилог томе да је оправдана идеја да се реализује овај значајан пројекат. Видимо у посљедње вријеме да квалитетни кадрови иду за бољим понудама и  радимо на томе да након школовања овдје нађу запослење“, рекао је Ћурић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће ово одјељење Пољопривредног факултета у Требињу бити треће јер већ постоје одјељења у Бијељини и Власеници, те да је Универзитет у Источном Сарајеву специфичан и да има важну улогу због тога што је прихватио одговорност у очувању људског и демографског потенцијала великог дијела Српске.

„Управо због тога Универзитет и има студијске програме у неколико градова и општина, како би се омогућило школовање и останак младих и развој тих средина. Договор је да овај студијски програм буде смјештен у Требињу. Ми из Источног Сарајева ћемо се трудити да још пар програма развијемо и вежемо их за матични Пољопривредни факултет овдје јер имамо потенцијала у одређеним областима пољопривреде“, рекао је Ћосић.

На данашњем састанку је истакнуто да је крајњи циљ отвараља студијског програма Агромедитеранска производња у Требињу школовање кадра који ће се запослити у Требињу или у другим срединама у Српској.