Od naredne akademske godine planirano izvođenje studijskog programa Agromediteranska proizvodnja u Trebinju

Rukovodstva Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Poljoprivrednog fakulteta danas su ugostili gradonačenike Trebinja, Istočnog Sarajeva i načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo, a na sastanku u Rektoratu usaglašeno je da naredne akademske godine u Trebinju budu upisani studenti na studijski program  Agromediteranska proizvodnja Poljoprivrednog fakulteta.

Resornom ministarstvu će biti upućen prijedlog da odobri upis prve generacije studenata na studijski program Agromediteranska proizvodnja.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je taj studijski program licenciran 2013. godine, ali da nastava nije organizovana jer nije bilo zainteresovanih kandidata.

„Sada se situacija promijenila i uz podršku grada Trebinja, Univerziteta i grada Istočno Sarajevo, nadam se da će Vlada dati saglasnost i da od iduće godine upisujemo prvu generaciju“, rekao je rektor Kulić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da očekuje da će se prijaviti dovoljan broj studenata za ovaj studijski program, ističući da će grad Trebinje pružiti svu pomoć i vlastite kapacitete na raspolaganje Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Od trideset vinarija u Srpskoj, 25 ih je u Trebinju, a ovaj grad je uradio mnogo na razvoju poljoprivrede kao i plasmanu proizvoda kroz Agrarni fond i Hercegovačku kuću. Sve su to značajni podaci i činjenice koje idu u prilog tome da je opravdana ideja da se realizuje ovaj značajan projekat. Vidimo u posljednje vrijeme da kvalitetni kadrovi idu za boljim ponudama i  radimo na tome da nakon školovanja ovdje nađu zaposlenje“, rekao je Ćurić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da će ovo odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta u Trebinju biti treće jer već postoje odjeljenja u Bijeljini i Vlasenici, te da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu specifičan i da ima važnu ulogu zbog toga što je prihvatio odgovornost u očuvanju ljudskog i demografskog potencijala velikog dijela Srpske.

„Upravo zbog toga Univerzitet i ima studijske programe u nekoliko gradova i opština, kako bi se omogućilo školovanje i ostanak mladih i razvoj tih sredina. Dogovor je da ovaj studijski program bude smješten u Trebinju. Mi iz Istočnog Sarajeva ćemo se truditi da još par programa razvijemo i vežemo ih za matični Poljoprivredni fakultet ovdje jer imamo potencijala u određenim oblastima poljoprivrede“, rekao je Ćosić.

Na današnjem sastanku je istaknuto da je krajnji cilj otvaralja studijskog programa Agromediteranska proizvodnja u Trebinju školovanje kadra koji će se zaposliti u Trebinju ili u drugim sredinama u Srpskoj.