Отворена манифестација „Дани Војина Комадине“

Манифестација „Дани Војина Комадине 2021“, у оквиру које ће бити одржан и Трећи научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“, свечано је отворена 9. децембра концертом дјела Војина Комадине које су извели еминентни умјетници из Србије.

На конференцији за медије, одржаној прије отварања манифестације,  декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Маја Жужа истакла је да се „Дани Војина Комадине“ и научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“ ове године одржавају у свјетлу значајног јубилеја – 30 година оснивања и успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву

„Манифестација ‘Дани Војина Комадине’ одржава се у знак сјећања на нашег оснивача и првог декана Музичке академије у Источном сарајеву Војина Комадине“, рекла је Жужа, која се захвалила на помоћи Министарству просвјете и културе Републике Српске, Граду Источном Сарајеву и Удружењу за његовање академске музике „Нови звук“ на помоћи за организовање ових манифестација.

Продекан за наставу Музичке академије проф. мр Биљана Штака рекла је да се „Дани Војина Комадине“ одржавају од 2017. године и да је ова манифестација започета са идејом обиљежавања 20 година од смрти истакнутог композитора, првог декана Музичке академије у Источном Сарајеву и првог генералног секретара Академије наука и умјетности Републике Српске, а настављена са жељом да прерасте у традиционалне сусрете композитора, извођача, музичких теоретичара и педагога.

„’Дани Војина Комадине’ постали су мјесто гдје се кроз концерте и стручна предавања промовише савремена умјетничка музика“, истакла је Штака, наводећи да се од 2019. године у оквиру „Дана Војине Комадине“ организује и научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“.

Она је додала да је октобра ове године Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“ рангирало као научни скуп друге категорије са међународним учешћем.

Продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије у Источном Сарајеву проф. мр Душан Ерак навео је да ће у оквиру скупа бити одржано више предавања, промовисана штампана музикалија „Војин Комадина: Вокална камерна музика“ уредника Сњежане Ђукић Чамур, те концерт гудачког оркестра и професора ове академије, који ће изводити дјела композитора ове академије.

У суботу, задњег дана манифестације, уз двије научне сесије, биће промовисана књига Озренке Бјелобрк Бабић „Особености третмана форме концерта и симфоније у дјелима Војина Комадине“, те ауторски компакт диск Валентине Дутине „Бијела вила граде обиграла“.

„Манифестација ће бити завршена концертом студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву који ће извести дјела домаћих композитора“, рекао је Ерак.

Он је навео да су за научни скуп пријављени радови научних радника из Русије, Украјине, Србије и БиХ, а да су у научном одбору су научни радници из Украјине, Бугарске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Син академика Војина Комадине, Зоран Комадина, који је и декан Филолошко-умјетничког факултета у Крагујевцу, истакао је да се ради о манифестацији од великог значаја и захвалио се организатору – Музичкој академији у Источном Сарајеву.

„Ријетка је прилика да се у кратком периоду одрже концерти са музиком домаћих аутора“, рекао је Зоран Комадина и додао да ће на отварању манифестације бити изведене композиције његовог оца које су настале прије 50 година.

Он је објаснио да се ради о дјелима која одликује крајње савремен музички језик, али у којима су у сваком тренутку заступљени и традиција и фоклорни елементи.

Извор: Редакција/СРНА