Otvorena manifestacija „Dani Vojina Komadine“

Manifestacija “Dani Vojina Komadine 2021”, u okviru koje će biti održan i Treći naučni skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”, svečano je otvorena 9. decembra koncertom djela Vojina Komadine koje su izveli eminentni umjetnici iz Srbije.

Na konferenciji za medije, održanoj prije otvaranja manifestacije,  dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Maja Žuža istakla je da se „Dani Vojina Komadine“ i naučni skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu” ove godine održavaju u svjetlu značajnog jubileja – 30 godina osnivanja i uspješnog rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu

“Manifestacija ‘Dani Vojina Komadine’ održava se u znak sjećanja na našeg osnivača i prvog dekana Muzičke akademije u Istočnom sarajevu Vojina Komadine”, rekla je Žuža, koja se zahvalila na pomoći Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradu Istočnom Sarajevu i Udruženju za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk” na pomoći za organizovanje ovih manifestacija.

Prodekan za nastavu Muzičke akademije prof. mr Biljana Štaka rekla je da se „Dani Vojina Komadine“ održavaju od 2017. godine i da je ova manifestacija započeta sa idejom obilježavanja 20 godina od smrti istaknutog kompozitora, prvog dekana Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i prvog generalnog sekretara Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a nastavljena sa željom da preraste u tradicionalne susrete kompozitora, izvođača, muzičkih teoretičara i pedagoga.

“’Dani Vojina Komadine’ postali su mjesto gdje se kroz koncerte i stručna predavanja promoviše savremena umjetnička muzika”, istakla je Štaka, navodeći da se od 2019. godine u okviru „Dana Vojine Komadine“ organizuje i naučni skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”.

Ona je dodala da je oktobra ove godine Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu” rangiralo kao naučni skup druge kategorije sa međunarodnim učešćem.

Prodekan za umjetnički i naučno-istraživački rad Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu prof. mr Dušan Erak naveo je da će u okviru skupa biti održano više predavanja, promovisana štampana muzikalija “Vojin Komadina: Vokalna kamerna muzika” urednika Snježane Đukić Čamur, te koncert gudačkog orkestra i profesora ove akademije, koji će izvoditi djela kompozitora ove akademije.

U subotu, zadnjeg dana manifestacije, uz dvije naučne sesije, biće promovisana knjiga Ozrenke Bjelobrk Babić “Osobenosti tretmana forme koncerta i simfonije u djelima Vojina Komadine”, te autorski kompakt disk Valentine Dutine “Bijela vila grade obigrala”.

“Manifestacija će biti završena koncertom studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji će izvesti djela domaćih kompozitora”, rekao je Erak.

On je naveo da su za naučni skup prijavljeni radovi naučnih radnika iz Rusije, Ukrajine, Srbije i BiH, a da su u naučnom odboru su naučni radnici iz Ukrajine, Bugarske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Sin akademika Vojina Komadine, Zoran Komadina, koji je i dekan Filološko-umjetničkog fakulteta u Kragujevcu, istakao je da se radi o manifestaciji od velikog značaja i zahvalio se organizatoru – Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

“Rijetka je prilika da se u kratkom periodu održe koncerti sa muzikom domaćih autora”, rekao je Zoran Komadina i dodao da će na otvaranju manifestacije biti izvedene kompozicije njegovog oca koje su nastale prije 50 godina.

On je objasnio da se radi o djelima koja odlikuje krajnje savremen muzički jezik, ali u kojima su u svakom trenutku zastupljeni i tradicija i foklorni elementi.

Izvor: Redakcija/SRNA