БиХ међу пет партнера са Западног Балкана који се придружују програму истраживања и иновација Хоризонт Европа

Босна и Херцеговина је једна од пет партнера који су 06.12.2021. године потписали споразум о придруживању програму Хоризонт Европа. Ово означава важну прекретницу за ближу сарадњу у истраживању и иновацијама са Западним Балканом.

Очекује се да ће Албанија услиједити са удружењем у наредним седмицама.

Истраживачи, иноватори и истраживачки субјекти основани у пет земаља партнера сада могу у потпуности учествовати у програму Европске уније вриједном 95,5 милијарди ЕУР под једнаким условима са субјектима из држава чланица ЕУ. То ће им омогућити да развијају пројекте, технологије и спроводе истраживања и активности које ће допринијети суочавању с глобалним изазовима. Њихово учешће ће такође додатно ојачати капацитете и подржати даљу интеграцију Западног Балкана у Европски истраживачки простор.

Мариyа Габриел, комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе изјавила је: „Желим добродошлицу Босни и Херцеговини, Косову, Црној Гори, Сјеверној Македонији и Србији у Хоризонт Европа. Заједничким радом можемо привући инвестиције, развити људски капитал, подржати старт-уп и створити потребне услове за раст. Имплементација Агенде Западног Балкана и учешће у Хоризонту Европа имаће велики утицај у региону и Европи уопште“.