BiH među pet partnera sa Zapadnog Balkana koji se pridružuju programu istraživanja i inovacija Horizont Evropa

Bosna i Hercegovina je jedna od pet partnera koji su 06.12.2021. godine potpisali sporazum o pridruživanju programu Horizont Evropa. Očekuje se da će Albanija uslijediti sa udruženjem u narednim sedmicama. Ovo označava važnu prekretnicu za bližu saradnju u istraživanju i inovacijama sa Zapadnim Balkanom.

Istraživači, inovatori i istraživački subjekti osnovani u pet zemalja partnera sada mogu u potpunosti učestvovati u programu Evropske unije vrijednom 95,5 milijardi EUR pod jednakim uslovima sa subjektima iz država članica EU. To će im omogućiti da razvijaju projekte, tehnologije i sprovode istraživanja i aktivnosti koje će doprinijeti suočavanju s globalnim izazovima. Njihovo učešće će takođe dodatno ojačati kapacitete i podržati dalju integraciju Zapadnog Balkana u Evropski istraživački prostor.

Mariya Gabriel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade izjavila je: „Želim dobrodošlicu Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji u Horizont Evropa. Zajedničkim radom možemo privući investicije, razviti ljudski kapital, podržati start-up i stvoriti potrebne uslove za rast. Implementacija Agende Zapadnog Balkana i učešće u Horizontu Evropa imaće veliki uticaj u regionu i Evropi uopšte“.