Пољопривредни факултет обиљежио 81 годину традиције и 27 рада у оквиру УИС

Пољопривредни факултет Универзитта у Источном Сарајеву обиљежио је данас 81 годину традиције и 27 година рада у оквиру Универзитета, те промовисао 44 дипломирана инжењера пољопривреде, 33 дипломирана инжењера шумарства, као и два мастера пољопривреде и три мастера шумарства.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Весна Милић истакла је да је овај факултет, након Богословије, најстарија високошколска установа у БиХ.

Када су у питању дипломирани инжењери пољопривреде, она је навела да ће се ови млади људи бавити једним хуманим занимањем, док ће фокус дипломираних инжењера шумарства бити на “плућима планете Земље”, односно на пошумљавању и његовању шума и да не дозвољавају да се уништавају, као што се то чини 30 година.

Декан Милић је истакла да Пољопривредни факултет има одличну сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

“Ниједна високошколска институција више се не може ослонити само на упис студената, тако да уз научно-истраживачки рад настојимо да пружамо услуге и трећим лицима и да имамо додатне изворе прихода”, рекла је декан Пољопривредног факултета, те додала да је више од 700 студената дипломирало на овом факултету.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је Пољопривредни факултет даровао Републици Српској још једну генерацију изузетно квалитетних дипломаца и постдипломаца, те изразио наду да ће ова генерација која је данас промовисана бити достојна претходних, као и да ће утицати на друштвено-политички живот у Српској.

Говорећи о важности овог факултета за Универзитет у Источном Сарајеву, ректор Кулић је истакао да Пољопривредни факултет организује најбољи научни скуп из области пољопривреде на простору Балкана, те да је то једини факултет који је у овој школској години уписао већи број студената у односу на прошлу годину.

Ректор је навео да Пољопривредни факултет посједује фантастично опремљене лабораторије у којима се студенти, наставници и сарадници могу бавити научно-истраживачким радом, те своје резултате објављивати у престижним међународним часописима.

Бојана Чојић, најбољи студент у овој генерацији, али и у историји Пољопривредног факултета, са просјеком оцјена од 9,74, нагласила је да је за овај просјек било потребно много рада и труда, те захвалила наставном кадру на знању и искуству које су пренијели на студенте.

Владан Станишић, мастер агрономије, рекао је да је Пољопривредни факултет један од перспективнијих факултета, а ово занимање једно од хуманијих, јер му је у основи производња хране, као основне људске потребе.