Poljoprivredni fakultet obilježio 81 godinu tradicije i 27 rada u okviru UIS

Poljoprivredni fakultet Univerzitta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 81 godinu tradicije i 27 godina rada u okviru Univerziteta, te promovisao 44 diplomirana inženjera poljoprivrede, 33 diplomirana inženjera šumarstva, kao i dva mastera poljoprivrede i tri mastera šumarstva.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Vesna Milić istakla je da je ovaj fakultet, nakon Bogoslovije, najstarija visokoškolska ustanova u BiH.

Kada su u pitanju diplomirani inženjeri poljoprivrede, ona je navela da će se ovi mladi ljudi baviti jednim humanim zanimanjem, dok će fokus diplomiranih inženjera šumarstva biti na “plućima planete Zemlje”, odnosno na pošumljavanju i njegovanju šuma i da ne dozvoljavaju da se uništavaju, kao što se to čini 30 godina.

Dekan Milić je istakla da Poljoprivredni fakultet ima odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“Nijedna visokoškolska institucija više se ne može osloniti samo na upis studenata, tako da uz naučno-istraživački rad nastojimo da pružamo usluge i trećim licima i da imamo dodatne izvore prihoda”, rekla je dekan Poljoprivrednog fakulteta, te dodala da je više od 700 studenata diplomiralo na ovom fakultetu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je Poljoprivredni fakultet darovao Republici Srpskoj još jednu generaciju izuzetno kvalitetnih diplomaca i postdiplomaca, te izrazio nadu da će ova generacija koja je danas promovisana biti dostojna prethodnih, kao i da će uticati na društveno-politički život u Srpskoj.

Govoreći o važnosti ovog fakulteta za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, rektor Kulić je istakao da Poljoprivredni fakultet organizuje najbolji naučni skup iz oblasti poljoprivrede na prostoru Balkana, te da je to jedini fakultet koji je u ovoj školskoj godini upisao veći broj studenata u odnosu na prošlu godinu.

Rektor je naveo da Poljoprivredni fakultet posjeduje fantastično opremljene laboratorije u kojima se studenti, nastavnici i saradnici mogu baviti naučno-istraživačkim radom, te svoje rezultate objavljivati u prestižnim međunarodnim časopisima.

Bojana Čojić, najbolji student u ovoj generaciji, ali i u istoriji Poljoprivrednog fakulteta, sa prosjekom ocjena od 9,74, naglasila je da je za ovaj prosjek bilo potrebno mnogo rada i truda, te zahvalila nastavnom kadru na znanju i iskustvu koje su prenijeli na studente.

Vladan Stanišić, master agronomije, rekao je da je Poljoprivredni fakultet jedan od perspektivnijih fakulteta, a ovo zanimanje jedno od humanijih, jer mu je u osnovi proizvodnja hrane, kao osnovne ljudske potrebe.